Eveniment

Bogaţii Americii se îmbogăţesc, în timp ce săracii sunt înlocuiţi în fabrici de roboţi

Bogaţii Americii se îmbogăţesc, în timp ce săracii...

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2017, 00:00 896

Diferenţa la nivel de venituri anuale dintre bogaţi şi săraci a crescut puternic, cu 29.200 de dolari, la 189.600 dolari în perioada 2010-2015, potrivit calculelor Bloomberg.

Computerele şi roboţii preiau multe tipuri de sarcini de la muncitori, sporind în acelaşi timp productivitatea forţei de muncă specializate şi contribuind la creşterea diferenţei.

Această tendinţă este aşteptată să continue. Aproximativ 38% din locurile de muncă din SUA ar putea fi ameninţate de automatizare până la începutul anilor 2030, relevă un studiu al PwC. Cele mai vulnerabile industrii includ retailul şi comerţul, transporturile şi serviciile de depozitare şi sectorul manufacturier, muncitorii cu un nivel redus de pregătire fiind cei mai ameninţaţi. Discrepanţa ar putea fi de asemenea sporită de utilizarea de către companii a forţei de muncă temporare sau part-time pentru reducerea costurilor, creşterea salarială neţinând pasul cu cheltuielile în creştere legate de locuinţe şi necesităţi de bază. Odată cu creşterea acestei diferenţe, cei mai săraci 20% dintre americani se confruntă cu probleme în creştere. Locuinţele accesibile, de exemplu, sunt greu de găsit la nivel naţional, muncitorii fiind astfel obligaţi să-şi găsească locuinţe din ce în ce mai departe de locurile de muncă, îndurând navete mai lungi şi mai costisitoare. Costurile legate de chirii au crescut de asemenea cu 3,9% la nivel naţională în martie faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Huburile high-tech s-au numărat printre cele cinci zone metropolitan unde diferenţa dintre gospodăriile cu cele mai mari venituri şi cele cu cele mai mici venituri a crescut cel mai mult: două în California, San Francisco şi San Jose, cât şi Austin şi Seattle.

Bloomberg a calculat de asemenea felul în care a evoluat diferenţa dintre cei super bogaţi şI clasa de mijloc. Aceasta a crescut cu 58.800 dolari.

Chiar şi în interiorul clasei de mijloc diferenţa dintre cele mai bogate şi cele mai sărace gospodării a crescut cu 9.000 de dolari.

Companiileîşi accelerează reducerile de costuri şi-şi simplifică operaţiunileî, a declarat Chris Rupkey, economist financiar şef al MUFG Union Bank din New York. Muncitorii cei mai săraci nu au avut de câştigat într-o măsură egală cu cei de la vârful societăţii, potrivit lui Rupkey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO