Eveniment

Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce secţia de Radioterapie a fost închisă

Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce...

Autor: Departamentul Corespondenţi

25.07.2017, 07:51 117

Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Braşov aşteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iaşi sau Bucureşti, pentru a beneficia de terapie gratuită, iar aşteptarea de multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

În timp ce oamenii mor, autorităţile locale şi cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, reprezentanţii judeţului Braşov, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcţioneze acceleratorul de particule, spun că mai întâi aşteaptă dovada ca aparatul va ajunge la ei şi apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, au fost informaţi că o condiţie pentru care Braşovul ar primi un aparat de radioterapie ar fi construirea unui buncăr special.

Consiliul Judeţean din Braşov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiţii speciale de depozitare.

Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secţia de radioterepie a Spitalului Judeţean, după cinci ani. Investiţia era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viaţa a sute de oameni întârzie să ajungă la Braşov.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că buncărul va fi construit după ce autortătăţile judeţene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.

„În momentul în care ştim sută la sută că va adus la Braşov, alocam banii şi facem buncarul. În urmă cu doi ani au fost alocate patru aparate în ţară, dar Braşovul nu a fost pe listă şi n-avea rost să mai construim buncărul dacă nu exista aprobare de la bugetul de stat pentru cumpărarea acceleratorului de particule. Deocamdată, nu ne-a anunţat nimeni că ar exista intenţii pentru o astfel de achiziţie“, a declarat Adrian Gabor.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Braşov, Daniela Neculoiu, a declarat, la rândul său, că nu are informaţii că la Braşiov ar ajunge un accelerator liniar de particule, necesar radiotearpiei.

„Exista o necesitate pentru reînfiinţarea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Judeţean şi pentru asta avem nevoie de un accelerator liniar de particule. Nu am fost informati despre o eventuală astfel de achiziţie, conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim sunt legate de existenţa unui buncăr special, care pentru a fi construit este nevoie de coordonatele aparatului, deci pentru a putea construi buncărul trebuie sa fim singuri că se va face achiziţia aparatului“, a declarat Neculoiu.

Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat şi urmează să fie transportat şi scos din buncărul fostei Secţii de Radioterapie, închisă în anul 2012, după ce aparatul s-a defectat. De atunci, se tot aşteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Braşovul, ci şi judeţele limitrofe.

Autorităţile locale sunt contrazise de reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a fi adus la Braşov un accelerator de particule.

„E o minciuna generală, promisiuni deşarte de ani de zile din partea autorităţilor judeţene care au şi spus că au alocat fonduri pentru construirea buncărului şi nu au realizat nimic. Eu, ca reprezentant al bolnavilor de cancer, am făcut presiuni şi multiple solicitări la Ministerul Sănătăţii, de-a lungul anilor şi răspunsul pe care l-am primit a fost mereu acelaşi: nu primim aparat fără să avem buncăr. Daca nu avem buncăr, pierdem mentenanţa aparatului şi garanţia acestuia, pentru că acest buncar se construişte în doi ani, aparatul are garanţie doi ani. Este o scuză puerilă cea legată de coordonatele apartului, care pot fi luate de pe internet, chiar şi de un copil“, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit acestuia, specialiştii care ar trebui să folosească viitorul accelerator de particule au plecat din oraş în alte centre de radioterapie din ţară, iar marea provocare va fi găsirea fizicienilor, a specialiştilor în radioterapie, a tehnicienilor şi a medicilor.

Statisticile arată că în România reţeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO