Eveniment

Bombă în fiscalitate: Guvernul anunţă modificări de taxe în energie, telecomunicaţii şi pe active bancare. Guvernul PSD anunţă într-un document oficial „taxa pe lăcomie” pentru bănci

Bombă în fiscalitate: Guvernul anunţă modificări de...

Autor: Dragoş Dinu

18.12.2018, 18:13 6337

UPDATE: “Avem în vedere că băncile au a doua cea mai mare expunere pe titluri de stat din Europa, deci preferă să finanţeze statul iar în acelaşI timp au profit maxim la nivel european. În plus, băncile externalizează credite neperformante către firme din grup, iar acestea la vând la un preţ mult mai mare faţă de cel de achiziţie, deci externalizează profitul”, afirmă Teodorovici.

Ministrul finanţelor afirmă că băncile vor fi parteneri reali în economie când ambii vor câştiga – şI băncile şI clienţii lor. “Firmele şI populaţia plătesc însă costuri mult mai mari, pentru că se invocă riscul de ţară. Sunt diferenţe foarte mari între dobânzile la credite şI depozite, de aproape 7%. De aceea ca fi introdusă o taxă pe activele bancare, care va evolua în funcţie de nivelul mediu al Robor.”

Teodorovici susţine că aceste taxe sunt efectul unui comportament incorect al băncilor faţă de clienţI, dar foarte probabil băncile vor transmite mai deoparte aceste noi cheltuieli către clienţii lor.

-----------------------------------------

UPDATE: Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat astăzi introducerea unei taxe suplimentare pe activele băncilor, între 0,2% şI 0,9% din active în funcţie de cât este nivelul Robor, adică dobânda medie la care se împrumută băncile între ele.

La nivelul actual al Robor de 3,04% la trei luni, noua taxă ar aduce la buget 3,6 miliarde de lei având în vedere că activele bancare sunt de circa 50% din PIB. PIB-ul este evaluat la 945 miliarde de lei pentru 2018.

Taxa pe active este de 0% dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şI 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şI 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şI 3,0% şI de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şI 3,5%. Informaţiile sunt cuprinse într-un document de pe site-ul guvernului.

Dacă Robor-ul va creşte, la fiecare 0,5% puncte procentuale de creştere taxa pe activele bancare va creşte cu 0,3 puncte procentuale.

------------------------------------------

Guvernul urmează să anunţe în această seară, prin vocea ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, că vor fi introduse taxe noi pentru companiile din sectorul energetic, de telecomunicaţii şi pentru bănci, pe activele bancare, în funcţie de modificarea Robor, afirmă surse apropiate guvernului.

Aceasta înseamnă că bugetul pentru 2019 nu se poate construi pe resursele financiare existente conform legislaţiei fiscale în vigoare, fiind necesari bani suplimentari pentru a acoperi salariile în creştere ale bugetarilor.

Companiile din Energie îşi exprimă profunda îngrijorare privind recentele declaraţii politice care stigmatizează companiile energetice şi zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

„Dacă aceste informaţii “pe surse” s-ar materializa, consecinţele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci şi pentru întreaga economie românească şi pentru români. De asemenea, este de aşteptat să apară numeroase falimente şi nici o companie să nu fie în măsură să îşi asume rolul de furnizor de ultimă instanţă”, arată federaţia, înttr-un comunicat.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) susţine că furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, iar introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea mai multe consecinţe.

Acesta este documentul prezentat de ministrul Finanţelor Publice Teodorovici, la Palatul Victoriei

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO