Eveniment

Borbely, nemulţumit de absorbţia fondurilor europene şi tăierile ilegale de pădure

Borbely, nemulţumit de absorbţia fondurilor europene şi tăierile ilegale de pădure

Laszlo Borbely, ministrul mediului şi pădurilor

Autor: Mediafax

19.12.2011, 00:03 404

Ministrul mediului şi pădurilor Laszlo Borbely a declarat sâmbătă la Sfântu Gheorghe că are "două nemulţumiri": una legată de absorbţia fondurilor europene, iar a doua de tăierile ilegale de pădure.

"Una dintre nemulţumiri este că nu am reuşit să absorbim mai multe fonduri europene, deşi aici în mod indirect pot să spun acest lucru, pentru că, după semnarea contractului, autorităţile locale au obligaţia de a implementa, nu ministerul. Totuşi, este un eşec în acest an", a spus Borbely.

Borbely a adăugat că a doua nemulţumire se referă la tăierile ilegale de pădure.

"Acolo, deşi am intervenit mai puternic, am avut descinderi împreună cu Poliţia, cu Jandarmeria, este loc de mai bine. Acum vrem să schimbăm legislaţia, să fie şi mai fermă", a spus Borbely.

La capitolul "satisfacţii", Borbely a amintit programul Casa Verde şi cel referitor la construcţia pistelor pentru biciclişti, menţionând, de asemenea, că anul viitor se va începe un program "foarte mare" de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă în zone rurale.

Laszlo Borbely a mai a declarat, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTV care a avut loc duminică dimineaţă, că o decizie în legătură cu investiţia minieră de la Roşia Montană va fi luată la sfârşitul lunii ianuarie, iar dacă investitorul respectă standardele impuse va bea apă din lacul minei.

Întrebat despre stadiul actual al procesului de avizare, ministrul Borbely a spus că au mai rămas de clarificat "anumite probleme tehnice".

"Am aşteptat şi mi se pare că a venit un aviz de la Institutul Geologic, de la Ministerul Culturii am primit o hârtie... Probabil că vor mai fi una sau două comisii tehnice şi colegii vor finaliza. Este într-o fază finală, s-ar putea ca până la sfârşitul lunii ianuarie să clarificăm aceste aspecte", a spus Borbely.

Ministrul a vorbit şi despre faza ulterioară a deciziei Ministerului Mediului.

"E şi o negociere în legătură cu contractul, e un comitet ministerial care va trebui să aibă o întâlnire, pentru că Ministerul Economiei a început negocierile pentru ca acest contract să fie mai avantajos pentru România. Eu trebuie să vin cu o hotărâre de guvern şi atunci Guvernul, evident, solidar, îşi va asuma această răspundere", a spus Borbely.

Din punct de vedere politic, ministrul a mai anunţat că subiectul Roşia Montană trebuie discutat şi în UDMR.

"Chiar dacă avem, din punct de vedere tehnic, puse la punct toate aspectele, trebuie să ne asumăm o răspundere politică. Evident că sunt mulţi împotriva acestui proiect. Nu neapărat că e an electoral, dar va trebui s-o discutăm în cadrul UDMR-ului. Încă n-am discutat problema", a mai spus ministrul mediului.

Referindu-se la proiect, oficialul a opinat că statul român a greşit încă de la început în legătură cu investiţia din comuna din Apuseni.

"Statul român trebuia să procedeze altfel, pentru că atunci când dai o licenţă o dai ca să se facă minerit, nu ca să nu se facă. În 2000, când statul a semnat primele (documente, n.r.), când s-a schimbat procentul şi statul român a devenit proprietar al acelor 19-20 la sută, trebuia să spună statul foarte clar celor de-acolo: ÇFraţilor, se va deschide aici o mină, trebuie să mutăm câteva zeci de case, dar eu mă ocup, statul român, nu aştept ca investitorul să vină şi să cumpere acele caseÈ, iar acum să avem o localitate-fantomă", a declarat Borbely.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO