Eveniment

Boris Johnson, un mercenar politic cu origini străine, implicat într-o campanie profund antiimigraţionistă

Boris Johnson

Boris Johnson

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2016, 00:04 1595
Boris Johnson a crescut la Bruxelles ca fiul unui eurocrat şi este descendent din migranţi turci. Ca pri­mar al Londrei, timp de opt ani a sărbătorit diversitatea capitalei. Însă promovând ieşirea Marii Britanii din UE a ales o tabără cu o puter­nică retorică antiimigraţionistă. După ce pre­mierul David Cameron şi-a anunţat demisia, Boris Johnson a fost menţionat de observatori ca fa­vorit la conducerea guvernului.

Criticii spun că tabăra pro-Brexit a jucat periculos, concentrându-se fără întrerupere pe pro­blema imigraţiei pentru a forţa acasă pro­pa­garea unui mesaj despre „preluarea controlului“ şi recăpătarea suveranităţii naţionale, scrie Fi­nancial Times. Johnson a negat, deschis, că această campanie pe care o conduce cere o Mare Britanie închisă, naţionalistă.

„Nu, nu, nu, nu!“, a exclamat el când i s-a adus această critică. „Sunt multe feluri de a aborda lumea pe care nu le putem folosi doarece suntem blo­caţi în UE. Marea Britanie este o voce puter­nică, umană şi progresistă în afacerile lumii. Va­lorile noastre sunt foarte importante“.

„Personal sunt proimigraţie şi proimigranţi“. Sunt vorbe pe care le-a spus nu o dată.

Însă cel mai carismatic politician mainstream al Marii Britanii s-a văzut prins în dezbaterea despre Brexit alături de Nigel Farage, liderul UKiP. Johnson a insistat înainte de referendum că politicile xenofobului Farage nu sunt şi ale sale şi că liderul UKiP nu face parte din campania oficială „Plecăm“. La Westminster se crede că fostul primar al Londrei îşi pune propriile ambiţii înaintea interesului naţional.

Johnson a negat categoric această idee. „Mo­tivul pentru care vrem să recăpătăm con­trolul este că acesta este unul din modurile în care poţi neutraliza politicile privind imigraţia“, spune el.

„Readucând în mâinile politicienilor puterea de a decide politicile, poporului i se redă controlul. Dacă nu-ţi place de ei, îi poţi da afară“.

Johnson sugerează că il interesează mai degrabă restabilirea suveranităţii naţionale - folosirea strategiei „luăm controlul“ la interval re­gulate – decât reducerea numărului total de 330.000 de imigranţi pe an (deşi spune că acest total „devine prea mare“). Fostul primar a refuzat, chiar, să sprijine promisiunea lui Cameron de a diminua fluxul de imigranţi la câteva zeci de mii. Înainte de vot s-a declarat în favoarea amnistierii imigranţilor ilegali din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO