Eveniment

Braşovul mizează pe fonduri europene de 134 mil. lei în 2015, de patru ori mai mult decât anul trecut

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

12.02.2015, 00:06 932

Bugetul de venituri al municipiului Braşov în 2015 ar urma să fie cu 24% mai mare decât cel din anul anterior, după ce suma veniturilor din fonduri europene bugetate a crescut de la 30,9 milioane de lei la 133,6 milioane de lei.

Pentru anul acesta, primăria Braşovului a calculat în bugetul local cheltuieli de 744 milioane de lei, care ar fi acoperite din venituri de 700,9 milioane de lei, la care se adaugă un excedent de aproape 44 milioane de lei din 2014.

„Creşterea bugetului pe 2015 faţă de cel din 2014 este de 24% şi se datorează în principal fondurilor europene din proiecte care ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar care nu au mai demarat sau au început către finalul anului, din cauza întârzierilor cauzate de contestarea repetată a unor caiete de sarcini sau licitaţii“, se precizează în documentul de prezentare a bugetului.

Pe parcursul anului trecut au fost depuse în total 11 contestaţii în proiecte derulate de Primăria Municipiului Braşov, potrivit datelor de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), autoritatea care tranşează majoritatea disputelor legate de achiziţii publice. Dintre contestaţii, trei s-au referit la o licitaţie de informatizare a sistemului de transport în comun, iar alte două s-au referit la proiectul de dezvoltare a unui centru de afaceri. Potrivit reprezentanţilor primăriei Braşov, proiectele blocate anul trecut au fost iniţiate acum, motiv pentru care autoritatea va putea accesa şi finanţarea europeană vizată.

Fondurile europene reprezintă deci 19% din veniturile bugetului local, unde principalii contribuitori sunt sumele defalcate din impozitul pe venit, cu o pondere de 29%, şi taxele locale, cu o pondere de 26%. Per total, bugetul de investiţii calculat de primăria Braşov pentru anul acesta se ridică la peste 282 mil. lei (38% din buget), iar banii vor merge în cea mai mare parte spre reparaţii sau dezvoltări de şcoli şi grădiniţe, precum şi spre modernizarea unor drumuri sau parcări din zonă. Concret, învăţământul, inclusiv salariile, atrage cheltuieli de 134,7 mil. lei, iar reparaţiile de străzi atrag chel­tuieli de 74,8 mil. lei anul acesta.

Spre cultură şi sport merg cheltuieli în cuantum de 46,2 milioane de lei, iar transportului urban de călători îi sunt alocate cheltuieli de 38,4 milioane de lei.

În totalul cheltuielilor, cea mai mare cotă o deţin sumele date pentru transporturi, cu o pondere de 25,9%, urmate de cheltuielile pentru cultură, recreere şi religie, cu o pondere de 18,1%.

În structura veniturilor, pe lângă ponderea fondurilor europene, o altă creştere importantă a fost calculată în sumele venite ca subvenţii de la bugetul de stat. Dacă anul trecut acestea s-au ridicat la nivelul de 22,8 milioane de lei, pentru anul acesta ele sunt calculate la 56 milioane de lei, reprezentând un avans de 146%.

„Pornim de la un deficit de 9 milioane de lei, bani care ar fi trebuit să vină de la Guvern, şi care nu au mai venit. A trebuit ca din veniturile proprii să acoperim şi aceste nouă milioane de lei de la Guvern, pentru a acoperi cheltuielile angajate“, a declarat primarul George Scripcaru.

O altă majorare este calculată la cotele defalcate din sumele pe venit, care s-ar majora anul acesta la 202,3 milioane de lei, de la 184 milioane de lei în 2014.

La impozitele locale şi sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA), însă, au fost calculate scăderi. Veniturile din impozitele locale ar urma să scadă anul acesta cu 4 milioane de lei, la 180 milioane de lei, în timp ce sumele defalcate din TVA s-ar reduce cu aproape 15 milioane de lei, până la 129 milioane de lei.

Bugetul a fost aprobat de consilierii locali la începutul săptămânii.

 

Unde merg banii europeni

Fondurile europene de 134 de milioane de lei pe care primăria Braşovului crede că le va atrage anul acesta vor merge spre mai multe proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare a Municipiului Braşov:

+ Modernizarea integrală a sistemelor de iluminat public si creşterea siguranţei publice

+ Centrul de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri

+ Sistem integrat de parcări - Parcare Spitalul Militar Regina Maria Braşov

+ Managementul informatizat al sistemului de transport în comun

+ Amenajare zonă turistică Poiana Braşov-amenajare spaţii de agrement şi divertisment

+ Amenajare zonă turistică Poiana Braşov-extindere capacitate parcare şi construcţie terminal transport public

+ Centrul naţional de informare şi promovare turistică din Poiana Braşov

+ Asigurarea accesibilităţii către zona economică Braşov Sud – Est.+

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO