Eveniment

BREAKING NEWS: Schimbare majoră în reforma TVA propusă de Ministerul de Finanţe: Va intra în funcţiune doar opţional de la 1 octombrie şi va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018

BREAKING NEWS: Schimbare majoră în reforma TVA propusă...

Autor: Sorin Pâslaru

18.08.2017, 19:42 5533

Ministerul Finanţelor a anunţat o schimbare majoră în propunerea sa privind TVA split-proiectul de ordonanţă privind divizarea plăţilor efectuate de plătitorii de TVA.

„Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu mari întreprinderi şi IMM-uri, vom propune o serie de modificări la proiectul de ordonanţă privind splitul TVA, care să ţină cont de observaţiile reprezentanţilor companiilor. Am reţinut că principalele observaţii se referă la implementarea prea rapidă a proiectului şi la penalitatea de 50% care ar fi introdusă prea repede asupra neplăţii TVA. De aceea, vom amâna intrarea în vigoare a TVA split în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 octombrie va fi doar opţional”, au spus înalte surse oficiale din cadrul Ministerului de Finanţe astăzi pentru Ziarul Financiar.

Pentru a atrage companiile să treacă pe sistemul TVA split încă de la 1 octombrie, acestea vor primi o bonificaţie de 5% din impozitul pe profit pentru anul în curs, sau după caz a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. De asemenea, vor fi anulate penalităţi de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017. Conform noilor prevederi, penalitatea pentru neplata TVA, de 50% din suma datorată, va intra în vigoare doar după 30 de zile şi nu imediat. În plus, se va extinde termenul în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia virării TVA de la 3 zile lucrătoare la 7 zile lucrătoare. De asemenea, registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA va fi înfiinţat în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017. ANAF îşi mai asumă ca în termen de maxim 3 zile lucrătoare să aprobe transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului.

La capitolele contravenţii şi sancţiuni, se stabileşte o perioadă de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile, iar în cazul în care erorile nu au fost corectate în cadru de 7 zile lucrătoare se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile

Companiile s-au plâns că trebuie făcute modificări importante în sistemele de IT pentru a introduce TVA split. TVA split înseamnă că statul cere ca fiecare firmă încasatoare şi plătitoare de TVA să evidenţieze în mod distinct, în conturi individuale, sumele încasate în numele său de către contribuabili.

„Există consultanţi fiscali în România care le spun astăzi companiilor că banii din TVA sunt banii lor, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că nu îţi poţi plăti salariile şi furnizorii din banii strânşi din TVA. TVA-ul este colectat în numele statului şi trebuie plătit statului”, au mai explicat sursele citate.

România are cea mai mare evaziune la TVA din Uniunea Europeană, de 40%. Astfel, colectează pe an în jur de 11 miliarde de euro şi ar trebui, conform calculelor macroeconomice, să colecteze 19 miliarde de euro anual.

Puteţi accesa AICI - Modificări aduse proiectului de Ordonanţă a Guvernului privind plata defalcată a TVA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO