Eveniment

„Brexitul“ a ajuns la Bucureşti: Tusk caută înţelegere pentru planul său de păstrare a Marii Britanii în UE

Donald Tusk (dreapta) l-a vizitat pe preşedintele Klaus Iohannis la Bucureşti

Donald Tusk (dreapta) l-a vizitat pe preşedintele Klaus Iohannis la Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

16.02.2016, 00:05 1277
Cu câteva zile înaintea unui summit crucial al şefilor de state sau de guverne din UE, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a ajuns la Bucu­reşti pentru o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, ţinta principală fiind găsirea susţinerii pentru compromisul cu Marea Britanie care ar maximiza şansa rămânerii acestei ţări în Uniunea Europeană.

Vizita lui Tusk intervine la două luni după cea a premierului britanic David Cameron în România, dar acum lucrurile se precipită: la summitul UE din 18 şi 19 februarie la care participă din partea României preşe­dintele Iohannis ar urma să se discute şi planul de compromis intervenit între negociatorii de la Bruxelles conduşi de Donald Tusk şi cei de la Londra conduşi de David Cameron, plan care, potrivit unor comentatori, ar da o şansă în plus taberei care susţine rămânerea Regatului Unit în UE, la referendumul ce urmează să aibă loc în maximum doi ani.

Poziţia României este că Marea Britanie trebuie să rămână în UE. Pe de altă parte, România este afectată direct de pretenţiile Londrei care cere, între altele, ca muncitorii străini din UE să nu mai primească beneficii sociale britanice pentru un număr de ani (cel mai probabil patru). Evident că muncitorii din estul Europei sunt cei vizaţi; mai mult, şi alte ţări s-ar putea prevala de înţelegerea aceasta şi ar putea limita şi ele drepturile muncitorilor străini.

Statele membre ale UE trebuie să aprobe un astfel de plan, iar Tusk a catalogat însă drept „foarte fragil“ procesul în curs. El a făcut ieri un turneu la Paris şi la Bucureşti, iar astăzi merge la Atena, Praga şi Berlin.

Tehnic, înţelegerea cu Marea Britanie ar trebui să conducă la modificarea tratatelor UE. Sau, după cum au sugerat unii experţi, el ar putea fi înregistrat la ONU ca act internaţional şi astfel să se evite modificarea tratatelor.

Franţa exclude modificarea tratatelor, dar şi un amestec al Marii Britanii în zona euro cu scopul protejării intereselor City de la Londra, cea mai importantă piaţă financiară din Europa, aşa cum vrea Cameron.

Nu doar „brexitul“ ar putea da foc agendei summitului de joi şi vineri. În vreme ce Tusk caută spijin pentru compromisul cu Marea Britanie, ţările de la Vişegrad s-au întâlnit ieri pentru a da un răspuns Germaniei în privinţa migraţiei.

Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia vor să blocheze ruta balcanică a migraţiei prin sprijinirea Macedoniei care intenţionează să-şi închidă graniţele cu Grecia. Ca şi Franţa aceste ţări se opun mecanismului permenent de repartizare a refugiaţilor iniţiat de cancelarul Angela Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO