Eveniment

Bruxelles-ul a adoptat Programul de Dezvoltare Rurală al României, în valoare de 9,5 mld. euro

Bruxelles-ul a adoptat Programul de Dezvoltare Rurală al...

Autor: Iulian Anghel

27.05.2015, 00:03 611

Comisia Europeană a aprobat ieri Programul de Dezvoltare Rurală (PDR) al României care stabileşte cum sunt utilizaţi 9,5 mld. euro (8,1 mld. euro banii UE şi 1,4 mld. euro cofinanţarea naţională) în exerciţiul financiar 2014 – 2020.

Pilon al Politicii Agricole Comune (PAC) alături de „Plăţile directe“, „Dez­voltarea rurală“ vizează, prin in­termediul PDR, trei domenii prioritare: promovarea competi­ti­vităţii şi restructu­rarea agriculturii; pro­tecţia mediului şi schimbările climatice şi stimularea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă şi o calitate mai bună a vieţii.

În februarie 2013, Consiliul European (reuniunea şefilor de stat sau de guvern din UE) a stabilit că, în cadrul PAC, România va primi 17,5 mld. euro, în creştere cu 27% faţă de alocările din exerciţiul fi­nanciar multianual 2007 – 2013.

În cadrul PAC, pe cei doi piloni - „Plăţi directe“ şi „Dezvoltare rurală“ (pilon gerat prin PDR) – sumele apro­bate arătau astfel: plăţi directe către fer­mieri: 10,3 mld. euro; sume destinate dez­voltării rurale, 7,1 mld. euro. În ca­drul PAC există o „flexibilitate“, în sensul că 25% din suma totală poate fi transferată de la un pilon la celălalt – de la plăţi directe la dezvoltare rurală şi invers. Ieri Comisia Europeană a pre­cizat că Programul de Dezvoltare Rurală va avea o finanţare de 9,5 mld. euro (8,1 mld. euro banii UE şi 1,4 mld. euro cofinanţarea naţională).

Potrivit comisiei, pe domeniul „Competitivitatea sectorului agricol şi exploatarea forestieră durabilă“, PDR va sprijini modernizarea a 3.400 de ferme şi cooperative, dezvoltarea a peste 30.000 de ferme mici, precum şi instalarea în zona rurală şi începerea activităţii pentru peste 9.400 de tineri fermieri.

În ceea ce priveşte prioritatea „Refacerea, conser­va­rea şi consolidarea eco­sistemelor legate de agricultură şi silvicul­tură“, peste 1,3 mili-oane de hectare de teren agri­col (peste 10%) şi peste 800 000 de hectare de pădure (12%) vor beneficia de plăţi pentru a sprijini biodiversitatea şi pen­tru a promova practi­cile ecologice de gestio­nare a tere­nurilor. Alte 4,7 milioane de hectare vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea tere­nurilor şi eroziunea solului.

PDR mai prevede că 184.000 de persoane vor primi instruire în domeniul agricol, în cadrul celor două priorităţi menţionate mai sus.

În ceea ce priveşte cea de-a treia prioritate a PDR, „Incluziune socială şi dezvoltare locală în zonele rurale“, vor fi create 27.000 de locuri de muncă în zonele rurale şi vor fi sprijinite crearea şi dezvoltarea a 3.000 de întreprinderi neagricole.

Comisia susţine că 27% din popu­laţia rurală va beneficia de investiţii de îmbunătăţire a infrastructurii rurale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO