Eveniment

Bruxellesul nu se grăbeşte să ajute România să nu piardă miliarde de euro

Europarlamentarul român Petre Luhan, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European. Mediafax Foto

Europarlamentarul român Petre Luhan, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

22.03.2013, 00:06 1892

Comisia Europeană amână să adopte măsurile cerute de şefii de stat sau de guverne din UE (la Consiliul European din februarie) care ar face ca România să nu mai rişte să piardă miliarde de euro din fonduri nerambursabile.

Comisia are reţineri în a modifica un regulament – modificare cerută de Consiliul European în urmă cu o lună şi jumătate - prin care regula de cheltuire a banilor N+2 (anul în care sunt alocare fondurile plus alţi doi în care mai pot fi cheltuiţi banii) să fie modificată în N+3, ceea ce ar ajuta România să nu piardă banii pe care nu-i cheltuieşte într-un astfel de timp, în cadrul procesului dezangajării automate a fondurilor (nu i-ai cheltuit, nu-i mai primeşti). România trebuie să cheltuiască anul acesta 6,5 mld. euro – tot ce nu cheltuieşte până la această sumă este pierdut în cadrul procedurii de dezangajate, dacă regula N+2 nu se transformâ în N+3 – deşi până în prezent nu a luat de la UE decât 12% (2,2 mld. euro) din totalul fondurilor de aproape 20 mld. euro puse la dispoziţie între 2007-2013.

Europarlamentarul român Petre Luhan, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, spune că Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională, este singurul susţinător, în cadrul Comisiei Europene, a modificării regulii N+2 în N+3 decisă la summitul UE din februarie pentru România şi Slovacia.

„Se pare că nu avem susţinerea Comisiei Europene, fapt recunoscut de însuşi comisarul european Johannes Hahn în cadrul dezbaterilor purtate marţi, 19 martie 2013, în Parlamentul European. Acesta a declarat că, din păcate, este singurul care susţine această măsură şi o să fie foarte greu să-şi convingă colegii să i se alăture“, spune europarlamentarul.

România a cerut Comisiei Europene să aplice recomandarea Consiliului, spune ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici, dar nu face niciun pronostic: „Noi solicităm, să vedem dacă se va aproba“. Ministrul opinează că anul acesta pot fi absorbiţi 6,5 mld. euro astfel încât banii să nu fie pierduţi în cadrul procesului de dezangajare, dar modificarea de mai sus ar fi adus un plus de siguranţă.

Liviu Dragnea, ministru al dezvoltării regionale, s-a întâlnit în această săptămână la Bruxelles cu Johannes Hahn cu care a discutat despre transformarea N+2 în N+3, dar nu a primit decât asigurări formale că problema este examinată şi că Executivul European caută soluţii care să evite modificarea regulamentului (cum a cerut Consiliul European).

„Pentru noi este important, pentru că discutăm de sume foarte mari de bani“, spune Dragnea.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat în februarie că România va pierde 4 mld. euro doar în 2013, dacă N+2 nu este transformat în N+3.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO