Eveniment

Bucureştiul este pe ultimul loc în ochii investitorilor străini

Autor: Cristi Moga

04.10.2010, 23:52 19

Bucureştiul este, alături de Atena, pe ultimul loc într-unclasament care a analizat "cele mai bune oraşe din Europa pentruafaceri", principalele puncte slabe ale oraşului fiind legate deproblemele de transport şi poluare, potrivit analizei realizate defirma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, ai căreireprezentanţi au realizat interviuri cu manageri din cadrul a peste500 dintre cele mai mari firme din Europa.

Analiza cuprinde 36 de oraşe, iar pe primele trei locuri se aflăLondra, Paris şi Frankfurt, la polul opus aflându-se Bratislava,Moscova, Oslo, Bucureşti şi Atena. Faţă de anul trecut, Bucureştiula căzut de pe poziţia 30 pe locul 35.
Defalcat pe criterii de evaluare, Bucureştiul se află pe ultimelelocuri în ceea ce priveşte transportul intern şi internaţional,accesul către alte pieţe, poluarea şi calitatea vieţii, potrivitCushman & Wakefield.

Calificative mai bune au fost primite în ceea ce priveşteinfrastructura telecom, climatul guvernamental sau disponibilitateaşi costul spaţiilor de birouri. Pe de altă parte, costul cuangajaţii rămâne principalul punct forte al Bucureştiului,comparativ cu restul oraşelor analizate, dar şi aici Capitala acăzut de pe locul 1 pe locul 5 în opinia managerilor chestionaţi,care con­­si­­deră că, raportat la munca prestată, se pot obţinecosturi mai mici cu angajaţii din Varşovia, Istanbul, Bratislava şiLisabona, faţă de Bucureşti.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu al Oxford Economics,realizat în vara acestui an, Bucureştiul ar putea înregistra înurmătorii cinci ani cel mai ridicat ritm de dezvoltare din Europa,cu o medie de 7,2% pe an, într-un top care cuprinde 50 de oraşeeuropene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO