Eveniment

Bucurestiul nu mai este tinta preferata a investitorilor straini: trei din patru au mers in provincie

Bucurestiul nu mai este tinta preferata a investitorilor straini: trei din patru au mers in provincie
25.01.2010, 23:11 44

Investitorii straini aproape au abandonat Capitala intr-unsingur an, orientandu-se spre alte regiuni ale tarii in incercareade a-si reduce costurile, in timp ce productia si agricultura auluat locul constructiilor in topul domeniilor atractive pentruinvestitii, arata o comparatie efectuata pe baza statisticilor dela Registrul Comertului.

Cele mai mari 40 de investitii straine ca aport la capitalulsocial al firmelor au totalizat 657 mil. lei (circa 153 mil. euro)in luna noiembrie a anului trecut, in scadere cu 34% fata deaceeasi luna din 2008, potrivit datelor ONRC. Exprimat in euro,scaderea anuala este de 42%.

"Scaderea se inscrie intr-o tendinta medie la nivelinternational, avand in vedere contextul economic care a determinattoate companiile sa-si reduca investitiile. Nu cred ca acest declinar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca a fost o conjunctura, iarinvestitiile straine vor reveni cu siguranta pe crestere",apreciaza Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

Spre deosebire de noiembrie 2008, cand 80% din sumele investitede straini in Romania au mers catre firmele din Bucuresti, inaceeasi luna din 2009 a avut loc o echilibrare din punctul devedere al repartizarii investitiilor straine pe regiuni. Astfel, innoiembrie 16 judete au beneficiat de cele mai mari 40 de investitiistraine de capital, Bucurestiul reusind sa atraga circa 36 mil.euro, adica 23% din total.

"Faptul ca mai multe regiuni reusesc sa atraga investitii este ourmare a tendintei companiilor de a-si reevalua portofoliile inperioade de criza. Investitorii se reorienteaza spre zone care leofera randamente mai bune, ceea ce era de asteptat avand in vederecosturile mai mari din Bucuresti", explica Laurian Lungu.

Intre ianuarie si noiembrie 2009, capitalul detinut de straini aurcat cu 10%, pana la 24,8 mld. euro, cresterea fiind la jumatatecomparativ cu intervalul similar din 2008.

Valoarea medie a celor mai mari 40 de investitii de capital afost in noiembrie anul trecut de 3,8 mil. euro, comparativ cu 6,6mil. euro in aceeasi luna din 2008. Sectoarele finantate de strainiau fost agricultura, productia, industria alimentara si sectorulfinanciar-bancar. Constructiile si imobiliarele au iesit din topulpreferintelor investitorilor.

Cea mai mare investitie de capital a fost efectuata in noiembrie2009 de gigantul siderurgic ArcelorMittal, care a adus 30,7 mil.euro la capitalul producatorului de tevi din otel pe care il detinela Iasi, arata datele provizorii de la ONRC. Filiala locala agrupului american din sectorul de agricultura Monsanto a primit, deasemenea, 20 mil. euro de la actionarul majoritar.

In noiembrie 2008, cea mai mare investitie straina de capital inRomania ajungea la 97,1 mil. euro, fiind efectuata de Telemobil,detinatorul de atunci al operatorului de telefonie mobila Zappcumparat intre timp de rivalii de la Cosmote. Al doilea mareinvestitor strain in noiembrie 2008 a fost producatorul finlandezde materiale de constructii metalice Rautaruukki, care a adus 24,8mil. euro la capitalul filialei locale. Analistii Institutuluipentru Studii Economice Internationale de la Viena estimeaza ca in2009 investitiile straine directe in tarile din Europa Centrala side Est s-au redus la jumatate comparativ cu anul precedent.

In 2008, de exemplu, Romania a inregistrat investitii strainedirecte de peste 9 mld. euro, recordul ultimelor doua decenii.Stocul investitiilor strai­ne directe in Romania a ajuns lasfarsitul lunii noiembrie la 50 mld. euro, potrivit statisticilorBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO