Eveniment

Bugetul Primăriei Bucureşti: venituri de 1,2 mld. euro, cheltuieli de 1,3 mld. euro

 Bugetul Primăriei Bucureşti: venituri de 1,2 mld....

Autor: Iulian Anghel

23.02.2018, 00:04 460

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat ieri pro­iectul de buget al Primăriei Capitalei, care prevede venituri de 5,7 mld. lei (1,2 mld. euro) şi cheltuieli de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro), cu un deficit de 560 mil. lei (121 mil. euro).

Primăria generală a tăiat anul acesta 122 mil. lei din subvenţiile pentru căldură şi transport. Astfel subvenţia va fi în 2018 de 878 mil. lei, faţă de 1 mld. lei anul trecut. În schimb, RATB (transfor­mată în societate pe acţiuni) primeşte 200 mil. lei pentru investiţii, iar RADET 25 mil. lei tot pentru investiţii.

În bugetul pe 2018 sănătatea primeşte 523 mil. lei, asistenţa socială, 509 mil. lei, învăţământul 177 mil. lei. Capitolul locuinţe, mediu, apă are alocate 852 mil. lei, protecţia me­diului 375 mil. şi trans­portul 1,5 mld. lei. Pe ordine publică merg 163 mil. lei, iar dobânzile la împrumuturi sunt de 119 mil. lei

Pentru infrastructură şi pentru fluidizarea circulaţiei au fost alocate 231 mil. euro. Modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal au primit 1,7 mil. euro. Finalizarea străpungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu are un buget de 4,3 mil. euro. Pentru penetraţia Splaiul Indepen­denţei – Ciurel a fost asigurat un buget de 18 milioane de euro.

32 de milioane de euro au fost alocate în acest an pentru achiziţia pe o perioadă mai lungă a 400 de autobuze, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi 42 de autobuze electrice.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ieri reorganizarea RATB, din regie autonomă în societate pe acţiuni, acţionarii noii structuri numite Societatea de Transporturi Bucureşti (STB) fiind Consiliul General şi Consiliul Judeţean Ilfov.

„Se aprobă reorganizarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acţiuni în următoarele condiţii: acţionari - Municipiul Bucureşti prin Consiliul General al Muncipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov, prin Consiliul Judeţean Ilfov; denumirea societăţii pe acţiuni rezultată prin reorganizarea regiei autonome va fi „Societatea de Transporturi Bucureşti STB SA. (...) Este necesar de precizat că prin transformarea în societate pe acţiuni a Regiei Autonome de Transport Bucureşti se vor asigura condiţiile pentru o funcţionare mai eficientă, mai economică, cu marjă de profitabilitate şi cu posibilitatea de participare la licitaţii şi de accesare a fondurilor europene”, se arată în proiectul votat de consilieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO