Eveniment

Bursa de la Tokio se prăbuşeşte şi trage după ea întreaga lume. Toată lumea vinde

Bursa de la Tokio se prăbuşeşte şi trage după ea întreaga lume. Toată lumea vinde

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

15.03.2011, 23:56 62

Acţiunile japoneze au scăzut cu 10,6% ieri, piaţa înregistrândcel mai se­ver declin de două zile din 1987, trăgând după elebursele din întreaga lu­me, scrie agenţia de ştiri ThomsonReuters.

Yenul s-a depreciat, iar randa­men­tele obligaţiunilor de statau cres­cut, in­ves­titorii vânzând titluri pentru a com­pensapierderile de pe pia­ţa de acţiuni. Fondurile de hedging aurealizat cele mai mari vânzări de acţiuni.
Spre deosebire de prima zi a săptămânii, când acţiunilecom­pa­ni­i­lor de construcţii au avansat, niciuna dintre acţiunilece alcătuiesc indicele de refe­rin­ţă Nikkei nu a înregistratcreşteri ieri. Indicele TOPIX a co­borât cu 16,3% în aceastăsăptămână, cea mai pro­nunţată scădere de do­uă zile de la crahulbursier din 1987.
Indicele TOPIX a scăzut cu 12,1%, până la 743,10 puncte, dupăce a con­semnat cel mai dramatic declin de o zi de la criza din2008. Nikkei 225 a pierdut 10,5%.
În Europa, bursa germană a scăzut cel mai mult, indicele DAXpierzând peste 4% la jumătatea şedinţei de tran­zac­ţionare.Indicele FTSE 100 (Marea Britanie) şi CAC 40 (Franţa) au scăzut cu2,1%, respectiv 3,5%.
Cele mai mari companii tranzacţio­na­te pe bursa de la Tokioau pierdut apro­xi­mativ 626 mld. $ din valoare în aceastăsăptămână.
Vo­lu­mele tranzacţionate la prima cate­gorie a bursei auatins 5,77 miliarde de acţiuni, o creştere de aproape 20% de lanivelul re­cord atins cu o zi în urmă, nivel care la rândul său afost cel mai ridi­cat de la cel de-al Doilea Război Mondial. Întimpul şedinţei de tran­zac­­ţio­na­re, oficialii japonezi auîncercat să cal­meze piaţa, însă fără re­zultat, şi au luat măsuride reducere a operaţiunilor de short selling.
Acţiunile Tokyo Electric Power, pro­prietarul centraleinucleare avariate de la Fukushima, nu au fosttran­zacţionate.
Yenul s-a stabilizat în cursul şe­dinţei de tranzacţionare,după ce Banca Japoniei a mai injectat încă 245 mld. $ pe pieţelefinanciare pentru a asi­gura lichiditatea, după ce cu o zi înaintemai aruncase în piaţă 180 mld. $. Moneda japoneză a scăzut uşor la81,83 yeni în raport cu dolarul, faţă de 81,63 yeni cu o ziînainte.
Traderii încercau să identifice semne de repatriere de fonduride către investitorii japonezi, un fenomen care a dus la apreciereayenului după cutre­murul din 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO