Eveniment

Businessuri de 11,3 mld. € au intrat în insolvenţă de la începutul crizei

Businessuri de 11,3 mld. € au intrat în insolvenţă de la începutul crizei

30 mii de locuri de munca sunt puse in pericol odata cu intrarea in insolventa a angajatorilor

11.07.2010, 23:50 43


Dacă ritmul de creştere a numărului de dosare de insolvenţă semenţine la fel până la finele anului, este posibil ca businessulcompaniilor nevoite să se reorganizeze să însumeze peste 5% dincifra de afaceri a tuturor companiilor de pe piaţa locală, faţă de1% din 2008.
Un număr de 113 companii cu peste 250 de angajaţi auintrat în insolvenţă în 28 de luni, ceea ce înseamnă că cel puţin30.000 de locuri de muncă ale angajaţilor din companiile îninsolvenţă sunt ameninţate. Din punct de vedere legal, acţionarii,împreună cu administratorii judiciari, au dreptul de a desfacetoate contractele de muncă, fără să fie nevoie de parcurgereaprocedurilor de concediere colectivă. Impactul psihologic pe careîl poate avea asupra angajaţilor vestea că firma pentru carelucrează a intrat în insolvenţă este major, iar primul efect îlreprezintă faptul că salariaţii intră în panică şi îşi caută noilocuri de muncă.
Andrei P., 30 de ani, angajat în cadrul unuia din cei mai mariretaileri care a intrat în insolvenţă anul trecut, spune că nu aştiut că firma la care lucrează a intrat în insolvenţă până înmomentul în care s-a ridicat marfa din magazin.
"Imediat după aceea, a urmat o perioadă de nesiguranţă, deneîncredere, în care şi vânzările au mers prost. După ce s-a aflatvestea, clienţii veneau şi vedeau rafturile goale şi ne întrebaucând reducem preţurile sau când începem să vindem produsele lajumătate de preţ", spune Andrei, care a adăugat că angajatorul săuluase deja măsuri de reducere de costuri încă de dinainte să cearăinsolvenţa, prin tăieri de salarii şi prin disponibilizări.
"Din 20 de angajaţi, am mai rămas 7, iar concedieri cu siguranţă căs-au făcut în toate magazinele din ţară. O perioadă de timp m-amgândit să-mi găsesc un nou loc de muncă, însă acum este bine,vânzările şi-au reve­nit, iar salariile au fost aduse la nivelul dedinainte de reducere", mai spune Andrei. Cele mai multe firme careau intrat în insolvenţă în 2008 şi 2009 provin din domeniulcomerţului (peste 8.000 de firme) şi al industriei prelucrătoare(aproape 4.000 de firme). Specialiştii spun însă că numărulfirmelor care vor intra în insolvenţă până la finele anului vacreşte, deşi s-ar putea ca date le pentru Bucureşti să nu reflecteacest lucru.
"Cred că numărul de dosare de insolvenţă va creşte până lasfârşitul anului. Problema este că s-a intrat în vacanţăjudecătorească şi nu se mai deschid proceduri la cerereacreditorilor, ceea ce înseamnă că noile dosare se vor soluţionaabia anul viitor şi este posibil să nu se reflecte o creştere anumărului de in solvenţe până la finele anului, cel puţin laTribunalul Bucureşti", susţine avocatul Arin Stănescu, preşedinteleUniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi coordonatorulfirmei RVA Insolvency.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO