Eveniment

Cadere a tranzactiilor imobiliare de 36% in aprilie. Cum comentati?

28.05.2009, 18:16 40

Tranzactiile pe piata imobiliara si-au continuat tendinta descendenta, numarul operatiunilor realizate pe acest segment coborand in aprilie cu 35,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cea mai accentuata corectie pe piata imobiliara a fost inregistrata in acest an in luna februarie, cand declinul a fost de peste 40% raportat la luna similara din 2008.
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, tranzactiile imobiliare realizate au scazut in aprilie la 27.472.
De la inceputul anului, numarul total de tranzactii realizate pe piata imobiliara a coborat cu 36,3%, plasandu-se la sfarsitul lui aprilie la 105.793, fata de 166.213 in primele patru luni ale anului trecut. Pe fondul reducerii numarului de operatiuni, si impozitele retinute de notari pentru veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare s-a redus. Primele semne de scadere pe piata imobiliara au inceput sa se manifeste inca de anul trecut, corectia devenind abrupta in toamna. In conditiile in care accesul la finantari a devenit mai dificil din cauza inaspririi conditiilor de creditare, au inceput sa se inregistreze si corectii de preturi.
Piata imobiliara continua sa ramana relativ blocata, in principal din cauza restrangerii creditarii si a asteptarilor ca preturile sa coboare mai mult. Odata cu noul program guvernamental prin care statul vrea sa garanteze creditele ipotecare pentru tineri in limita a 60.000 de euro, piata imobiliara s-ar putea dezgheta, in sensul stabilizarii preturilor.
Potrivit indexului imobiliar al ZF, luna mai a fost prima in care pretul mediu al apartamentelor din Capitala a scazut sub 100.000 de euro, insa tranzactiile se pot incheia la un pret mai scazut, in conditiile in care preturile afisate initial de cumparator sunt negociate.
Apartamentele vechi de trei camere din Capitala s-au ieftinit cu 5% in luna mai comparativ cu aprilie, aceasta fiind a doua luna consecutiva in care se inregistreaza acest ritm de scadere. De la inceputul anului scaderea este de aproape 19%, pana la un pret mediu de 97.000 de euro pentru apartamentele cu 3 camere din Bucuresti, construite intre 1980 si 1990, cu suprafata cuprinsa intre 70 si 80 mp. In februarie apartamentele s-au ieftinit cu aproape 4% fata de ianuarie, iar in martie reducerea a fost de circa 8% fata de februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO