Eveniment

Caderea productiei ArcelorMittal va topi 1% din PIB-ul tarii

Caderea productiei ArcelorMittal va topi 1% din PIB-ul tarii
15.04.2009, 19:15 74

Astfel, numai ponderea afacerilor unui singur combinat al ArcelorMittal, cel de la Galati (fostul Sidex) in PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 1,33%. Compania este totodata cel mai mare exportator al tarii, cu o contributie in 2008 de circa 3,8% la totalul acestora.

Datele furnizate de conducerea ArcelorMittal catre reprezentantii Ministerului Economiei indicau pentru acest an o injumatatire a productiei celui mai mare producator de otel din tara comparativ cu cea din 2008, in timp ce estimarile transmise sindicalistilor erau si mai pesimiste, aratand o reducere la o treime a productiei.
"In conditii normale, ArcelorMittal Galati are o productie de 4 milioane de tone. Daca punem celelalte combinate ale ArcelorMittal in Romania cu o productie insumata de circa un milion de tone, la un pret mediu al otelului de 800 de dolari, cat a fost anul trecut, asta inseamna ca ajung undeva la afaceri de 4 miliarde de dolari.
Cu ce activitati mai antreneaza si pe orizontala, nu e gresit sa spunem ca ajung la o contributie de 2% in PIB", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.
Lipsa de comenzi l-a determinat pe miliardarul indian sa inchida recent mai multe capacitati de productie printre care si Uzina Cocsochimica din Romania, care consta in trei baterii de cocsificare.
Anterior, combinatul de la Galati a inchis unul dintre cele trei furnale din cauza scaderii comenzilor.
Circa 3-4.000 de siderurgisti au protestat ieri fata de masurile luate de conducerea companiei, liderii acestora spunand ca activitatea operationala a combinatului este in pericol de a se inchide inca din aceasta toamna, existand cazuri similare la alte fabrici ale ArcelorMittal la care renuntarea la cocserie a fost urmata de o astfel de masura.
Liderul de sindicat al cocseriei, Ioan Macovei, spune ca hotararea de inchidere a fost luata de la Londra si ca pana in prezent 364 din circa 1.500 de oameni care lucrau in aceasta uzina au aplicat pentru programul de plecari voluntare, din care 263 au fost deja aprobate. "La acest moment la nivelul Sidex exista circa 1.000 de cereri pentru plecari voluntare si locurile ramase vacante urmeaza a fi ocupate de cei care lucrau in cocserie, pentru ca se va dori sa se dea drumul la cat mai multi", a precizat Macovei.
Reprezentantii Ministerului Economiei, care s-au intalnit ieri cu conducerea ArcelorMittal, au declarat ca vor incerca sa convinga conducerea combinatului sa nu inchida cocseria. "O sa gasim argumente sa nu se inchida cocseria pentru ca pe termen mediu si lung asta ar insemna inchiderea combinatului. Nu se poate importa cocsul pentru ca sunt cantitati foarte mari si nu exista logistica si infrastructura necesara. In plus cocsul este un material perisabil si depozitarea este sensibila la anumite conditii atmosferice", spune Petru Ianc.
 
Statul cere Mittal sa nu inchida bateriile de cocs
Reprezentantii statului au gasit deja parghii pentru a-i convinge pe cei de la ArcelorMittal sa nu inchida bateriile de cocs din tara, caz in care grupul mondial ar putea fi nevoit sa returneze ajutorul de stat in valoare de 1,1 mld. dolari pe care l-a primit la privatizare, sub forma de scutiri de la obligatii fiscale si alte forme.
"Cand a primit ajutorul de stat in valoare de 1,13 mld. dolari, ArcelorMittal s-a obligat la cateva conditii prin contractul de privatizare pentru realizarea unor investitii pe o perioada de 10 ani care expira la 31 decembrie 2011. Printre acestea se numara si angajamentul de reconstituire a bateriilor de cocsificare 2 si 5", spune Mircea Ursache, presedintele AVAS. Aceasta institutie, alaturi de Ministerul Economiei, a trimis recent o scrisoare deschisa catre conducerea ArcelorMittal prin care si-a exprimat dezacordul cu privire la inchiderea uzinei CocsoChimica, masura care in perceptia lor ar reduce la o patrime capacitatea maxima de productie a combinatului, la circa 1,5 mil. tone.
Afacerile combinatelor mai sunt afectate si de reducerea pretului la otel, care s-a tranzactionat anul acesta la Bursa din Londra la un pret mediu de circa 300 de dolari, de peste doua ori mai scazut comparativ cu media anului precedent.
"La nivel european se vor inchide circa 33 de capacitati de productie. Cei din est sunt mai vaduviti din cauza tehnologiei depasite. Avantajul aclamat pana acum cu salariile mici nu mai conteaza pe timp de criza daca nu se fac investitii", spune Ioan Macovei.
Situatia grea prin care trece in prezent combinatul de la Galati este una generalizata si la nivelul celorlalte combinate ale ArcelorMittal, respectiv cel de la Roman, Hunedoara si Iasi, acestea din urma cumuland anul trecut afaceri de circa 1,8 mld. lei (490 mil. euro).
Sindicalistii ArcelorMittal Galati spun ca peste 3.000 de subcontractori care lucrau pe platforma combinatului si-au pierdut sau o sa-si piarda locurile de munca ca urmare a reducerii productiei de la Galati. "Indirect, de reducerea productiei de la ArcelorMittal sunt afectati peste 3.000 de angajati de la alte firme care lucrau pe platforma ca subcontractori care se ocupau de mentenanta, din acestia mai ramanand in prezent circa 400, dar probabil ca si acestia vor fi inlocuiti in timpul cel mai scurt", spune Adrian Adascalitei, vicepresedintele sindicatului FSS Metarom Galati.
Specialistii din industrie spun ca mai toate ramurile economiei romanesti sunt afectate de reducerea productiei celui mai mare combinat de otel din tara.
"Oricum ai lua-o pe orizontala sau verticala, reducerea productiei de la ArcelorMittal Galati produce deranj la nivelul intregii tari. Sidex este al doilea cel mai mare consumator de energie din tara, cu 200 de megawatti in banda (3% din consumul intern - n. red.). Inchiderea combinatului de la Galati ar fi o catastrofa", spune Petru Ianc. El a mai precizat ca impactul produs de reducerea productiei combinatului de la Galati afecteaza aproape toate sectoarele, respectiv constructia de vagoane, industria navala, autostrazi, poduri, industria de echipamente, utilaj chimic sau industria auto.
Potrivit sindicalistilor Metarom, productia de la Galati s-a diminuat in acest inceput de an la circa 27-30% din cea realizata in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii comenzilor primite de combinat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO