Eveniment

Camera de Comerţ a premiat producători agroalimentari cu afaceri de 1,5 mld. euro

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

10.11.2014, 00:07 496

Producători agroalimentari cu afaceri cumulate de 1,5 miliarde de euro au primit la sfârşitul săptămânii trecute premii de la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pentru rezultatele financiare bune.

Cele mai mari 15 companii agroalimentare premiate reprezintă sub 5% din cele peste 350 de afaceri din aceste domenii care au primit distincţii, iar rulajele lor înseamnă aproape 2% din totalul afacerilor făcute de cele 6.500 de companii premiate.

„Noua Cameră de Comerţ şi Industrie a României este orientată cu prioritate către sprijinirea creşterii economice şi internaţionalizarea companiilor româneşti“, a spus Mihai Daraban, preşedintele CCIR.

Cei mai importanţi antreprenori din piaţa agroalimentară premiaţi au fost Ioan Niculae (InterAgro SRL), Vasile Lucuţ (Unicarm) şi Adrian Porumboiu (Ulerom şi Mopan Vaslui). Afacerile celor trei antreprenori din piaţa cerealelor, a procesării de carne, ulei, pâine şi a retailului alimentar cumulează rulaje de peste 500 milioane de euro anual. Ioan Niculae are o poziţie de forţă în producţia de cereale şi seminţe oleaginoase, Porumboiu îmbină industria alimentară cu producţia agricolă, iar Vasile Lucuţ şi-a construit un adevărat imperiu în retailul alimentar în nord-vestul ţării.

Multinaţionalele care produc alimente în România se regăsesc de asemenea în topul întocmit de CCIR. Cei mai mari producători alimentari cu acţionariat multinaţionali ce au fost premiaţi de Camera de Comerţ şi Industrie a României sunt olandezii de la Heineken, chinezii de la Smith­field şi germanii de la Zahărul Oradea. Cele trei companii ce se concentrează pe producţia de bere, creşterea porcilor şi procesarea zahărului au împreună rulaje de 550 mil. euro, uşor peste cele ale primilor trei antreprenori români premiaţi în cadrul aceluiaşi eveniment.

Evenimentul organizat de CCIR a ajuns în acest an la ediţia a XXI-a şi a premiat aproape 6.500 de companii cu afaceri cumu­late de 80 miliarde de euro.

Aproape 2.400 dintre companiile premiate au fost din industrie, alte aproape 2.000 din servicii şi restul a fost împărţit între comerţ şi turism (922), agricultură (346) sau construcţii (281).

Topul Naţional al Firmelor, evenimentul în cadrul căruia CCIR a acordat premiile, este organizat în baza unei metodologii axate pe indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, eficienţa utlilizării resurselor umane şi a capitalului angajat. CCIR a premiat în cadrul acestui eveniment unele dintre cele mai mari companii din România, precum Automobile Dacia, OMV Petrom, GDF Suez sau Azomureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO