Eveniment

Canadienii pot vinde în avans aurul de la Roşia Montană

Canadienii pot vinde în avans aurul de la Roşia Montană

Autor: Carol Dan - Mediafax

07.09.2011, 00:07 1052

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital

"Societatea va comercializa atât produse semifinite (concentrate), cât şi finite (dore­bare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi preve­de­rilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele men­ţio­nate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000.

Ministerul Economiei, acţionarul majo­ri­tar al Minvest Deva, a publicat pe pa­gina de internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi con­trac­tul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană.

Şeful statului a afirmat, la 31 august, că se va ocupa "şi de desecretizarea" contractului cu Gabriel Resources, după ce declarase că acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat în 1997, însă clasa politică, din laşitate, "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde acţiuni concrete.

În noul act constitutiv din 2011 se preci­zează că Minvest Deva va renunţa la divi­dendele care i se cuvin din profitul RMGC în favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar, până la stin­gerea împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social.

"În momentul în care AGA decide distribuirea de dividende, conform legii şi pre­ve­derilor Actului Constitutiv, Minvest re­cunoaşte şi acceptă ca din dividendele cuvenite acestuia să se plătească direct de către so­cie­tate către acţionarul majoritar Gabriel sumele datorate de către acesta acţionarului majoritar, urmare a împrumuturilor acordate pentru ma­jorarea capitalului social al societăţii. AGA va lua act de existenţa şi cuantumul cert al da­toriilor", se spune în noul statut al companiei.

Această prevedere apare pentru prima dată în actul constitutiv al RMGC.

În statut se precizează că, după ce RMGC va începe de producţia la Roşia Montană, compania va distribui dividende acţionarilor "numai după şi/sau deducerea, de către socie­tate, a cheltuielilor şi/sau obligaţiilor so­cie­tăţii" de rambursare a creditelor contractate de la instituţii finanţatoare, de rambursare a împru­mu­turilor acordate de către Gabriel Resources sau de către afiliaţi ai acestei com­panii, precum şi de rambursare a creditelor contractate de alţi acţionari ai RMGC.

Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital. Minvest Deva deţine 19,31% din titlurile RMGC.

RMGC avea în anul 2000 un capital social de 689.342 de lei, controlat în proporţie de 80% de Gabriel Resources. Minvest avea şi atunci o participaţie de 19,31%.

La începutul anului 2010 RMGC a fina­lizat o majorare de capital de 597 mil. lei, până la 612 mil. lei, ope­ra­ţiune în urma căreia Ga­briel Resources a pre­luat acţiunile deţinute în com­panie de doi ac­ţio­nari minoritari, respectiv Co­mat Trading şi Cartel Bau, fiecare deţinând 0,23% din capital. Astfel, participaţia Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Ulterior, Gabriel a preluat şi participaţia firmei Foricon şi şi-a crescut participaţia la 80,68%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO