Eveniment

Candidatii pun presiune pe recruiteri: "Trebuie sa-mi gasesti un job!"

27.01.2009, 00:00 47

Numarul CV-urilor pe care le primesc firmele de recrutare a crescut de cateva ori in ultimele luni. Candidatii care in urma cu cateva luni intarziau la interviurile de angajare si cereau salarii mari, de multe ori nejustificat, resimt din plin efectele crizei: disponibilizari si puneri pe "hold" ale planurilor de angajare.

"Toate recrutarile pe care le-am facut pentru real estate erau fie prin networking sau head-hunting. Avem o retea foarte buna si facem totul prin cautare directa. La un moment dat insa, am inceput sa primim CV-uri din partea candidatilor care ne spuneau: 'Trebuie sa-mi gasesti un job' sau 'Iti trimit cinci colegi care vor sa se mute'", explica Delia Burnham, country manager al CVO Recruitment, filiala locala a CVO Group, companie de recrutare cu activitati in Europa Centrala si de Est, care adauga insa ca una dintre agentiile cu care lucreaza se afla in situatia in care inca mai face recrutari pentru ca nu a angajat foarte multe persoane. "Au avut o strategie mai sanatoasa, nu au angajat in masa, dovada ca au numai 25 de oameni acum. In acelasi timp, alte agentii dau afara oamenii pentru ca numarul angajatilor este prea mare.
Inainte de criza, toate recrutarile din real estate erau facute prin atragerea candidatilor, niciun candidat nu trimitea in mod spontan CV-uri. In prezent insa, numarul CV-urilor a crescut cu aproape 60-70%.
Circa 30% dintre clientii CVO Recruitment au activitati legate de real estate, fie ca este vorba de agentii, dezvoltatori, fonduri imobiliare, companii de constructii, inginerie. In ultimele patru - cinci luni recrutarile au inceput sa incetineasca in acest domeniu.
"Este un inceput de an greu mai greu din mai multe motive: din cauza crizei in sine, dar si din cauza efectului de panica: 'Stopam tot, pentru ca nu stim cum vor evolua lucrurile'. In plus, noi, angajatii din Romania, ne-am dezobisnuit sa muncim. Ne-am obisnuit sa stam in zona noastra de confort, ne-am obisnuit sa facem bani cat de cat usor. Cel mai greu o sa ne fie sa ne schimbam obiceiurile de munca", precizeaza Mihaela Perianu, director general al grupului de firme Aims care are activitati de recrutare si cu afaceri de 5,26 mil. euro in 2007.
Totusi, lucrul care le da cele mai mult batai de cap companiilor de recrutare este faptul ca mai toate firmele de pe piata sunt in expectativa. "Unii dintre ei asteapta sa vada ce se va intampla, iar ceilalti, marea majoritate, au inceput deja sa ia masuri si reduc din bugetele care pot fi reduse", spune Monica Vrabiescu, managing director al companiei de recrutare Hill International Romania. Ea apreciaza insa ca perioada de inceput de an este si una de "curatenie de primavara", de reorganizare, multe companii facand reevaluari dupa sfarsitul de an si renuntand la angajatii indezirabili.
Specialistii in recrutare sunt de parere ca aceste mutari de piata sunt o consecinta a crizei financiare, care s-a instalat mai intai prin intermediul unui sentiment foarte puternic de panica.
"Nu se intamplase nimic inca, dar toata lumea alerga de colo colo ca un pui fara cap. Am vazut prima oara acest lucru la candidatii nostri. Erau doua feluri de reactii: unii care au luat-o la fuga, parasind compania unde lucrau pentru ca s-au gandit ca nu sunt in siguranta. Acesta este si motivul pentru care am primit atat de multe
CV-uri spontane, care nu veneau neaparat de la oameni care erau concediati, ci de la cei carora nu li se parea sigur sa ramana unde sunt. Pe de alta parte, mai erau candidatii cu care discutasem si negociasem deja si care n-au mai vrut sa se mute in alta companie. Pe acestia a trebuit sa ii convingem ca se pot muta, ca nu va avea loc un faliment la noul loc de munca", povesteste aceasta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO