Eveniment

Canotajul românesc a strălucit la Europene: 3 medalii de aur şi una de argint pe pista de la Racice

Canotajul românesc a strălucit la Europene: 3 medalii...

Autor: Claudiu Giurgea

29.05.2017, 09:27 406

După succesul de sâmbătă al fetelor de la 4 rame, duminică au urmat alte două medalii de aur, obţinute în probe cu tradiţie de medalii pentru România: 8+1 şi doi fără cârmaci, ambele la feminin. Tot duminică, băieţii de la patru rame au încheiat finala pe poziţie de argint. Din 2013 nu mai fuseseră obţinute rezultate atât de strălucitoare. În urmă cu patru ani, la ediţia de la Sevilla (Spania), România obţinea două medalii de aur (8+1 şi doi fără cârmaci – feminin) şi argint la 4 rame – masculin. De specificat că proba feminină de 4 rame nu a figurat până acum în programul olimpic, dar la congresul FISA din vară va fi propusă pentru a intra cu drepturi depline la JO 2020.

Cu trei medalii de aur şi una de argint, România a încheiat pe locul doi în clasamentul general pe naţiuni, după Italia (3-1-4). România a avut singurele duble medaliate cu aur: Mădălina Bereş (Dinamo) şi Laura Oprea (Steaua). Cele două sportive au făcut un efort remarcabil şi în numai trei ore au dublat finalele de 2 fărăr cârmaci şi 8+1.

Medalii de aur

4 rame – feminin: Beatrice Parfenie, Alina Elena Pop, Cristina Popescu, Georgiana Paraşcanu (echipaj cu o medie de vârstă de 21 de ani!)

2 f.c. – feminin: Mădălina Bereş şi Laura Oprea

8+1 – feminin: Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrila, Denisa Tîlvescu, Mădălina Bereş, Iuliana Popa, Adelina Boguş, Laura Oprea – Daniela Druncea

Medalie de argint

4 rame – masculin: Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa

Locul 4

Dublu vâsle categorie uşoară – feminin: Ionela Lavinia Lehaci, Geanina Beleagă

La puţin timp după încheierea finalelor, preşedinta FR de Canotaj, fosta cvintuplă campioană olimpică Elisabeta Lipă, a felicitat medaliaţii şi a mulţumit celor care au contribuit acest succes, printr-un mesaj postat pe pagina ei de facebook:

”Sunt bucuroasă şi mândră de rezultatele obţinute de loturile noastre de canotaj la Campionatele Europene din Cehia. În contextul sportului actual, trei medalii de aur şi una de argint înseamnă enorm. Nu pot să nu remarc câteva lucruri.

Dintre cei 39 de sportivi care au făcut deplasarea, 17 au urcat pe podiumul de premiere şi alţi 11 au concurat în finalele A.

Avem singurele duble medaliate cu aur de la Europene, Mădălina Bereş şi Laura Oprea, care au dublat în decurs de trei ore probele de doi fără cârmaci şi 8+1! Efort superb şi remarcabil.

Ţin să subliniez şi faptul că mulţi dintre cei care au concurat acum la europenele de seniori sunt sportivi Under 23 si vor merge la Europene şi Mondialele de tineret. Asta înseamnă că avem viitor.

Vreau să felicit medaliaţii, dar şi pe ceilalţi sportivi pentru implicare şi dorinţă. Sunt convinsă că la următoarele competiţii va veni şi rândul lor să ne aducă momente de bucurie! Felicit de asemenea colectivele tehnice şi antrenorii care au contribuit la selecţionarea sportivilor.

Doresc să le mulţumesc tuturor celor care sunt alături de noi pe acest drum al marii performanţe, MTS, COSR, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul de Medicină Sportivă, cluburile de care aparţin sportivii. De asemenea, le mulţumesc colegilor din Federaţia Română de Canotaj pentru efortul de zi de zi cu zi, dar şi tuturor celor care ne susţin cu inima şi cu gândurile lor bune. Le-am simţit energia pozitivă şi atunci când eram sportivă, o simt şi acum, când sunt preşedinte de federaţie. Noi, cei din familia canotajului, ştim că orice medalie pe care o cucerim aduce bucurie în inimile românilor de pretutindeni!

Este un început frumos de ciclu olimpic şi nu pot să nu mă gândesc că Tokio este atât de departe şi totuşi atât de aproape. Sunt mândră de voi! Hai România!”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO