Eveniment

Care este povestea lui Paul Cozighian, ziaristul care i-a luat lui Ion Iliescu controversatul interviu apărut în cotidianul francez Le Figaro. Ce căuta Gelu Voican Voiculescu la interviu

Care este povestea lui Paul Cozighian, ziaristul care i-a...

Autor: Iulian Anghel

18.12.2018, 16:52 3045

Multă lume a fost uimită ca, în cele trei minute de înregistrare publicate din interviul Le Figaro cu Ion Iliescu, în care acesta din urmă spune că PSD se află în oarece dificultate, de undeva din spate să se audă vocea lui Gelu Voican Voiculescu, fost comunist de frunte, apoi un disident faţă de Ceauşescu (ca şi Iliescu) în ultimii ani ai comunismului şi unul dintre cei care i-a organizat fostului cuplu de dictatori procesul şi apoi execuţia.

Cum a ajuns corespondentul Le Figaro Paul Cozighian în preajma lui Voiculescu, cel care l-a şi ajutat să realizeze controversatul interviu cu Ion Iliescu? Lucrurile se leagă, dacă ne uităm în trecut.

La revoluţie, Paul Cozighian era student la Institutul de Artă Teatrală şi Film din Bucureşti, avea o cameră de luat vederi şi aşa a ajuns să transmită între primii, dacă nu primul, imagini de la Comitetul Central al Partidului Comunist Român, cu începutul revoltelor împotriva lui Ceauşescu.

Potrivit paginii sale de Linkedin, în perioada revoluţiei el a acoperit  video revoluţia română pentru FR3, BBC, CNN, TVR, NBC, RAI, ZDF, NHK şi RTBF. Cu siguranţă acestea au fost momentele care l-au apropiat de Gelu Voican Voiculescu care a participat activ la revoluţie dar şi la organizarea procesului intentat cuplului Ceauşescu. Voiculescu fost viceprim-ministru în guvernul provizoriu şi apoi comandant al fostului Departament al Securităţii Statului (Securitatea, pe scurt), poziţie pe care a preluat-o de la Iulian Vlad, ultimul şef al temutei Secutităţi comuniste.

După revoluţie, Paul Cozighian a plecat în Franţa şi a studiat la Sorbona (Paris I).

A ajuns producător, autor, realizator de documentare TV pentru comunicarea companiilor, este organizator de evenimente, dar a rămas aproape de presă, realizând reportaje de actualitate pentru televiziuni. Este corespondentul la Bucureşti a France Info, dar colaborează şi cu alte publicaţii – iată, cu Le Figaro, după cum arat interviul cu Ion Iliescu.

Le Figaro a publicat luni un reportaj din România, semnat de Thierry Portes (“trims special la Bucureşti) şi Paul Cozighian, intitulat “România, ţara unui singur partid”, în care este citat Ion Iliescu cu afirmaţiile că PSD se confruntăcu "cea mai gravă criză politică" şi că  ”poziţia personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.

Ion Iliescu a contestat aceste afirmaţii: „Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate”.

În replică, unul dintre autorii interviului, Paul Cozighian, a publicat trei minute din debutul interviului, în care Ion Iliescu vorbeşte în franceză despre dificultăţile PSD, aminteşte de problemele lui Dragnea (Nu este uşor “nici pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu tocmai comodă, după cum aţi văzut..."), dar nu aminteşte de fracturi în PSD, cel puţin nu în aceste 3 minute. 

Mai jos aveţi stenograma interviului realizat de Mediafax

Ion Iliescu: Ştiţi, eu acum nu mai sunt atât de activ în viaţa politică.

Le Figaro: Dar încă sunteţi preşedintele de onoare al PSD?

Ion Iliescu: Nu, nu!

Le Figaro: Ah, bine? Eu credeam că încă sunteţi preşedinte de onoare.

Gelu Voican-Voiculescu: S-a modificat statutul!

Ion Iliescu: Sunt câţiva ani de când nu am mai intrat în nicio activitate a partidului.

Le Figaro: De acord, dar credeam că aveaţi în continuare un titlu, întrucât sunteţi fondatorul partidului!

Ion Iliescu: Sigur că da, dar nu am titlu. Este doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine. (...) De altfel, partidul traversează o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. Este o perioadă de slăbire şi situaţia este nefericită, deoarece, în acelaşi timp, acesta este principalul partid, cel mai puternic, este partidul care are legături destul de ample la nivelul populaţiei.

Le Figaro: Este într-adevăr singurul partid! Celelalte nu sunt partide!

Ion Iliescu: Este singurul partid puternic şi serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, care este în opoziţie, acesta este slab în general. Din punctul de vedere al poziţiei, teoriei, practicii politice, dar şi al personajelor care fac parte din el... Deci, singurul partid serios este Partidul Social-Democrat. Dar, în acelaşi timp, şi acesta traversează o perioadă nu prea uşoară. Cred că, din acest motiv, chiar şi în relaţiile din cadrul partidului situaţia nu este simplă. Nici măcar pentru liderul partidului şi pentru alţii. Eu nu ştiu care va fi evoluţia ulterioară, dar este singurul partid serios din ţară. Care încă este creditat ca având o susţinere destul de largă.

Le Figaro: Au câştigat alegerile locale şi naţionale.

Ion Iliescu: Şi în rândul populaţiei este singurul partid care are într-adevăr o poziţie serioasă, solidă, oamenii au încredere.

Le Figaro: Încă au încredere, nu?

Ion Iliescu: Da, dar din nefericire, nu este o perioadă prea uşoară. Nici pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu tocmai comodă, după cum aţi văzut..."

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO