Eveniment

Care sunt oraşele cu cel mai nesatisfăcător acces la educaţie şi ce impact are asupra şomajului

Care sunt oraşele cu cel mai nesatisfăcător acces la...

Autor: Alex Ciutacu

04.03.2018, 10:00 1270

Giurgiu, Alexandria, Focşani, Zalău şi Brăila s-au dovedit a fi, în percepţia românilor, oraşele din ţară cu cele mai nesatisfăcătoare facilităţi educaţionale, potrivit unui studiu realizat de Storia în colaborare cu D&D Research pe un eşantion de 250.000 de oameni.

„Giurgiu şi Alexandria sunt pe ultimele locuri în acest clasament şi sunt şi oraşele cu cele mai ici medii la examenul de bacalaureat. Rata şomajului este cu 70% mai mare în oraşele de pe ultimele 10 locuri”, a spus Dan Puică, OLX.ro.

În schimb, românii consideră că Oradea, Braşov, Piteşti, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca sunt considerate a fi cele mai satisfăcătoare oraşe din România din punct de vedere al accesului la educaţie. „În Braşov şi Oradea rata şomajului este sub 4%, iar în Giurgiu şi Teleorman peste 10%”.

La nivel de cartiere, cele mai apreciate sunt: Cornişa din Târgu Mureş, Copou din Iaşi, Tineretului din Bucureşti, Gheorgheni şi Centru din Cluj-Napoca. „Există o percepţie locală care influenţează perspectiva cu privire la accesul la facilităţi educaţionale, cum ar fi Universitatea Alexandru Ioan Cuza în Iaşi sau liceul Şincai din capitală, care îi fac pe oameni să privească altfel zona lor sub acest aspect”, adaugă Puică.

Cele mai prost cotate crtiere sunt Podul de Fier din Iaşi, Oncea din Oradea, 1 Mai din Alexandria, Giuleşti din Bucureşti şi Baciu din Cluj-Napoca. „Pentru un segment mare de oameni, accesul la educaţie de calitate este un criteriu foarte important în alegerea zonei. Cu cât este mai apropiată o facilitate apreciată, cu atât mai mult calitatea vieţii creşte acolo”, explică Dan Petre, Managing Partner D&D Research.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO