Eveniment

Care sunt şansele de a adopta euro mai devreme?

Care sunt şansele de a adopta euro mai devreme?

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Foto Silviu Matei

Autor: Cristian Hostiuc

15.09.2011, 00:08 2920

Tensiunile din Europa, care culminează şi cu varianta ca Grecia să renunţe la moneda unică europeană şi să revină la drahmă pentru a nu infecta cu problemele ei toată zona euro, repun pe tapet întrebarea dacă este bine şi rentabil pentru statele din UE care nu au euro să adopte moneda unică europeană.

Criza economică macină toată Europa, iar pentru multe state faptul că au propria lor monedă în acest moment este un avantaj pentru că pot folosi cursul de schimb ca un instrument de stimulare a exporturilor şi reducere a importurilor. De asemenea, cursul poate fi folosit pentru a tăia puterea de cumpărare în valoare reală ca o soluţie pentru rezolvarea problemelor bugetare.

Cel puţin până în acest moment, România are 2015 ca dată oficială pentru adoptarea euro. Acum, acest obiectiv pare mai greu de atins decât de îndeplinit, având în vedere criteriile economice pe care trebuie să le îndeplinească România pentru a intra în clubul celor 17 ţări cu euro: deficit bugetar scăzut, inflaţie şi dobânzi mici, şi posibilitatea susţinerii unui anumit nivel al ratei de schimb leu/euro.

Pentru toţi românii care muncesc în Europa şi pentru cei din ţară care călătoresc liber în Europa, adoptarea euro din punct de vedere psihologic este deja un fapt.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a trăit pe viu toate evenimentele majore economice din ultimele şase decenii, are o teorie personală interesantă. El spune că pentru România s-ar putea ivi şansa de a trece la euro mai repede decât ne-am fi aşteptat. Dar cu condiţia să se repete istoria, în spirală.

"În anii '90, într-un moment în care economia de piaţă cucerea spaţii largi pe planetă, Uniunea Europeană se vedea în pericol de a se trezi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, aruncată afară din elita puterilor economice ale lumii. Soluţia a fost extinderea. Şi astfel, România şi-a putut impune voinţa de a adera la Uniunea Europeană în 2007. Ei bine, problemele şi mai complicate cu care se confruntă acum moneda europeană ar putea fi soluţionate în acelaşi fel. Prin extindere, deci. Extinderea zonei euro pe întinsul întregii Uniuni Europene. Vreau să fiu bine înţeles, nu am privilegiul unor informaţii confidenţiale. Şi nici nu dispun de o analiză a Băncii Naţionale. Văd însă că o astfel de direcţie va fi greu de evitat."

El explică acest lucru prin faptul că Europa, aflându-se în criză, s-ar putea să vadă ca unică soluţie unificarea, nu doar pentru a scăpa de criza actuală, ci pentru a impune Uniunea Europeană între marile puteri economice în noua epocă în care intră lumea.

"Aşadar: Statele Unite ale Europei. Preşedintele BCE consideră că astfel ne-am putea decupla de riscul datoriilor de stat propulsat puternic de criză. Temeliile viitorului stat, aşa cum le vede Jean-Claude Trichet, fiind poporul european, o confederaţie şi un guvern federal. Fără îndoială că drumul e lung, dar cei dintâi paşi trebuie făcuţi repede."

Primul pas este unificarea politicilor fiscale, dar acest lucru nu poate fi făcut având 27 de state şi doar o monedă unic pentru numai 17 state. "Vrând, nevrând extinderea zonei euro va fi obligatorie", motivează Vasilescu. El adaugă că şi soluţia germană, care vede integrarea fiscală doar la nivelul zonei euro, ar duce tot la un sistem şchiop.

Vasilescu crede că zona euro, singură, cu politici monetare şi fiscale rupte de restul UE nu va lăsa criza în urmă şi chiar tensiunile ar fi mai mari.

Adoptarea euro ar însemna că şi toate împrumuturile s-ar lua în moneda unică europeană. În aceste condiţii, mulţi care ar vrea să ia împrumuturi în acest moment şi-ar pune întrebarea ce rost mai are să meargă pe lei. Şi nu iau în considerare nici evoluţia ratei de schimb, pornind de la prezumţia că leul va fi stabil până în 2015. Dar dacă România nu adoptă euro în 2015?

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, este destul de reticent în a crede că România va adopta euro în 2015. "Aceste ipoteze că evenimentele din UE duc la schimbarea timpului nu mi se par juste. Uniunea Europeană, văzând ce s-a întâmplat cu Grecia, va fi şi mai precaută cu statele care vor să adopte euro."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO