Eveniment

Cargill, Bunge şi Nidera au semnat contracte de grâu de 63 mil. dolari pentru Egipt. Acum urmează să primească marfa de la fermierii români

Autor: Gabriel Razi

23.06.2014, 16:21 1153

Americanii de la Cargill şi Bunge şi traderul chinez Nidera au semnat con­trac­te cumulate de 63 de mi­lioane de dolari pen­tru a livra în Egipt 240.000 de tone de grâu ro­mânesc din noua recoltă în a doua jumătate a lunii iulie şi în prima parte din august. Afacerile făcute la ex­port de traderi dau tonul pieţei in­terne având în vedere că aceste com­panii asigură lichiditatea pe piaţa locală a cerealelor.

Comenzile de grâu românesc făcute de egipteni reprezintă două treimi din contractele semnate de autorităţile de la Cairo în ultimele două săptămâni. Grâul românesc reuşeşte astfel să fie la fel de competitiv ca şi cel rusesc deşi volumele disponibile pentru export sunt mult mai mici.

„Achiziţia de grâu din data de 21 iu­nie are următoarea structură: 60.000 de tone de grâu rusesc de la Louis Dreyfus la preţul de 262,22 dolari/tonă C&F (cost şi transport până în portul de destinaţie), 60.000 de tone de grâu ro­mâ­nesc de la Cargill la 262,48 do­lari/tonă C&F, 60.000 de tone de grâu ro­mânesc de la Bunge la 262,48 do­lari/tonă“, se arată în anunţul public făcut de egipteni, care menţionea­ză că livrarea va fi făcută în primele zece zile ale lunii august.

Cantităţile asumate în licitaţiile organizate în ultimele două săptămâni, primele pentru marfa din noua recoltă, sunt similare cu cele din perioada similară anterioară. Expunerea grâului românesc creşte pe această piaţă în condiţiile în care 66% din comenzile făcute de egipteni au fost pentru grâul românesc şi 34% pentru grâu rusesc, iar în primele două licitaţii ale sezonului trecut 50% din marfă a fost românescă şi restul împărţit în mod egal între originea rusească şi cea ucraineană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO