Eveniment

Carti de identitate, roviniete si holograme, cu bani de la UE

05.10.2009, 00:00 276

Eltronis, o firma producatoare de etichete speciale, cu o cifrade afaceri de 3 mil. euro anul trecut, a achizitionat la inceputullunii septembrie trei echipamente de tipar si finisare cu bani dela UE.

Valoarea totala a "Programului investitional pentru dezvoltareacapacitatilor tehnologice de producere a etichetelor speciale" estede 189.000 de euro, din care 111.500 de euro reprezinta fondurilenerambursabile.

"Cofinantarea a venit din surse proprii. A fost norocul nostruca am pus deoparte acesti bani, pentru ca anul acesta,suprapunandu-ne peste criza de lichiditati, suntem siguri ca nu amfi reusit cu finantare de la banca", spune Cezar Cuc,administratorul firmei.

Echipamentele au fost achizitionate integral din fonduriproprii, urmand ca dupa doua sau trei verificari din parteaautoritatii de management, sa fie incasati banii de la UE.

"Imediat dupa ce am achizitionat echipamentele, la o saptamanadupa, am avut o prima vizita de la Agentia de Dezvoltare RegionalaNord-Vest de care apartinem. Dupa ce am trimis un dosar final de400 de pagini, in doua exemplare, urmeaza sa mai avem cel putin overificare si estimam ca intr-o luna vom incasa banii", spuneCuc.

Proiectul firmei Eltronis a fost depus in mai 2008, iarcontractul de finantare europeana a fost semnat abia in iunie2009.

"Cea mai mare problema a fost perioada lunga de aprobare. Inproiectul initial planificasem achizitia a patru utilaje, insa unuldintre ele a fost cumparat in afara proiectului - nu am pututastepta atat."

Valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la 433.000 de euro,spune administratorul firmei, mult mai mult decat planul initial,dar finantarea europeana a ramas aceeasi, de 111.500 de euro.

"Aceasta este o mare problema: indiferent cat se schimbasituatia economica si nevoile unei firme, daca in cererea initialas-au specificat anumite conditii, anumite sume, nu se mai poateschimba nimic. Sa nu mai vorbim de deprecierea monedei nationale.Din aceasta cauza noi incasam acum cu 20% mai putin", spune CezarCuc.

Odata cu achizitia celor patru noi utilaje, firma sustine caeste dotata la standarde intenationale, fiind singura firma privatadin Romania specializata exclusiv pe producerea de etichetespeciale si aplicatii de securitate.

"Sunt desigur mult mai multe firme de profil pe piata, dar elesunt axate si pe producerea de etichete comerciale."

Eltronis a fost firma care a livrat pentru Summitul Nato din2008 si Sommetul Francofoniei de acum trei ani legitimatii de acces(produse securizate) si holograme (elemente grafice desecurizare).

Eltronis a facut noile modele de roviniete si a castigatlicitatia pentru producerea cartilor de identitate din Romania -care inainte erau importate.

Prin proiectul de finantare europeana, firma creeaza 14 noilocuri de munca, anterior avand 5 angajati.

"Oamenii sunt angajati deja, numai ca aproape in fiecare lunascriem carti de munca. Vin sa se angajeze, dar inlocuim pe multidintre ei. Din partea noastra cerintele sunt destul de ridicate.Lucrand pentru aplicatii speciale, nu ne permitem sa facem rabat dela calitate si ii pastram doar pe cei mai buni", spune CezarCuc.

Eltronis estimeaza pentru 2009 afaceri de 3 mil. euro.

Cine ia banii:

Compania: Eltronis SRL din Oradea

Obiect de activitate: tiparirea de etichete speciale

Proiectul: "Program investitional pentru dezvoltareacapacitatilor tehnologice de producere a etichetelor speciale"

Valoarea totala a proiectului: 189.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 111.500 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 3 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO