Eveniment

​Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă măsurile de debirocratizare a sistemului de asigurări sociale de sănătate

​Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă...

Autor: Georgiana Mihalache

11.08.2017, 17:20 1037

Reglementările privind concediile medicale, relaţia furnizorilor de servicii medicale cu Casa de Asigurări şi aplicaţiile informatice gestionate de CNAS sunt pe lista măsurilor de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate, potrivit unui comunicat de presă.

Propunerile CNAS urmăresc creşterea limitei de vârstă a unui copil bolnav pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical, de la 7 la 16 ani, în cazul afecţiunilor grave, cum ar fi cele oncologice, hemato-oncologice, neurologice, HIV/SIDA.

O altă măsură prevede eliminarea unor avize în ce priveşte concediul medical pentru părinţii care însoţesc copilul bolnav la tratament într-o altă ţară.

Termenul de implementare a acestor modificări legislative este trimestrul patru al acestui an.

De asemenea, activitatea furnizorilor de servicii medicale în relaţie cu Casa va fi realizată prin metode electronice.

Alte măsuri propuse vizează simplificarea activităţii furnizorilor de servicii medicale în relaţia cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor. Prin urmare, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici şi transmise către angajator fie pe hârtie, fie în format electronic.

„Actualele măsuri propuse vin în continuarea altor proiecte de simplificarea a relaţiei persoanelor asigurate cu furnizorii de servicii medicale şi cu casele de asigurări de sănătate, precum introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi a prescripţiei electronice”, potrivit comunicatului CNAS.

Sistemul informatic care operează Cardul de Sănătate, devenit obligatoriu de la începutul lui 2015 ca o măsură de transparentizare şi eficientizare a fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a fost deseori blocat. Astfel, medicii nu au putut elibera reţete în format electronic până la soluţionarea problemei, care dura chiar şi câteva zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO