Eveniment

Câştigători şi perdanţi în scandalul Wikileaks. Cum au apărut documentele americane în presă

no title

Cum răspunde actualul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein: „Aveţi toate cablogramele, le puteţi citiţi singuri. (...) Nu am niciun comentariu, ele vorbesc de la sine“

Autor: Iulian Anghel

28.03.2011, 23:52 82

Publicarea stenogramelor ameri­ca­­­ne despre România, despreclasa politică şi oamenii de afaceri a pus lu­mea politică de lanoi pe jar. Ni­me­ni nu le contestă auten­tici­tatea, deşi lecalifică drept bârfe, fără substanţă.

Wikileaks are 250.000 de cablograme transmise de misiunilediplomatice ame­ricane Departamentului de Stat. Despre România sunt1.027 de cablograme. Liviu Avram, redactor-şef adjunct alcotidianului Adevărul, unul dintre jur­naliştii români care aabţinut acordul Wiki­leaks de a le publica, spu­ne întreagaistorie. Anul trecut Cornel Nisto­rescu, directorul la Coti­dianul,a obţinut acordul de principiu al Wikileaks de a publicastenogra­mele despre România. Nu se ştie din ce motiv, acest lucrunu s-a mai întâmplat. La începutul anului, o organizaţieneguvernamentală, Centrul Român pentru Jurnalism de Inves­tigaţie(care cuprinde jurnalişti indepen­denţi, dar şi alţii care lucreazăsub contract la alte publicaţii), a obţinut acordul Wikileaks de ale publica.

Trei jurnalişti de la Ade­vărul, Kamikaze şi de la JurnalulNaţional care sunt înscrişi în Centrul Român pentru Jurnalism deInvestigaţie au obţinut acordul de a le publica în ziarele lor.Publicarea ar fi urmat să înceapă miercuri - aceasta eracoor­do­narea - şi fiecare să le folosească cum crede de cuviinţă.Docu­mentele pe care le deţin în format electronic sunt în engleză.Garanţia că sunt autentice ar fi urmat să fie probată de publicareaconcomitentă a originalului.

La începutul săptămânii publicaţia elec­tro­nică Hotnews aînceput să publice aceste do­cumente, însă nu publică şi originalulşi nu dezvăluie sursa care i-a transmis datele. Liviu Avram susţinecă o face trunchiat, dar nu con­testă autenticitatea lor. El spunecă, din ce a citit publicat de Hotnews, documentele sunt iden­ticecu cele cuprinse în fondul de documente pe care Adevărul îldeţine.

Fără să aducă noutăţi uluitoare, stenogramele publicate dinarhiva Wikileaks nu vor rămâne fără urmări. Indiferent dacă suntnumite "bârfe", cum a spus fostul pre­şe­dinte Ion Iliescu,"turnătorii" la ambasada americană, cum a sugerat săptămâniletrecute actualul preşedinte Traian Băsescu, sau "cancan politic",cum crede una dintre "vedetele" relatărilor, Mircea Geoană, aldoilea om în stat, stenogramele au pus pe jar lumea politică de laBucureşti.

Ele nu prezintă o altă faţă a politicii de aici, dar suntinformări către Departamentul de Stat american, făcute defuncţionari sau diplomaţi din cea mai puternică ambasadă dinRomânia, informări luate de la sursa primară, dar şi multe dinaşa-numita "sursă deschisă", care a fost cel mai adesea presa.

Presa din România a dezbătut până la epuizare subiecteimportante despre oameni politici, dar nimic nu s-a întâmplat.Steno­gramele americane preiau o bună parte din informaţii din"sursa deschisă", le dezvoltă.

Vasile Blaga sau Mircea Geoană sunt "sursă primară" pentrufuncţionarii ambasadei americane. În niciuna dintre corespondenţeleambasadelor americane din Europa dezvăluite de Wikileaks nu s-auîntâlnit, până acum, "surse" cu poziţii atât de importante în stat.Portretul pe care funcţionarii ambasadei i-l fac acestora ţine doarde aspectul ludic al relatărilor.

În telegramele funcţionarilor ame­ricani Mircea Geoană seprezintă singur: "Sunt «number one» astăzi în România!" Potrivitstenogramei din 2007 (20 aprilie), emisă înaintea votuluiParlamentului de suspen­dare din funcţie a actualului preşedinte,Geoană ar fi spus că s-ar fi întâlnit de două ori cu Băsescu, însecret, înainte de suspen­darea sa susţinând, de asemenea, că el vafi următorul prim-ministru. Geoană ar fi adăugat că s-a întâlnit"pe propriul risc", iar dacă partidul ar afla, "l-ar omorî".

Geoană iese şifonat din această poveste, dar alţii îi calcărapid pe urme, primul dintre ei fiind chiar Traian Băsescu care,potrivit unei alte telegrame, ar fi susţinut, în faţa liderilorPSD, la momentul în care ar fi trebuit adoptate noile codurijuridice: Nu mă faceţi să dau drumul la dosarele lui AdrianNăstase! Ceea ce vrea să spună că, de fapt, preşedintele ştie şiare putere asupra acestor dosare. Deşi şeful statului a negatîntotdeauna o implicare politică a sa în cazul fostuluiprim-ministru.

Nici Vasile Blaga, fost ministru de interne, care acum ţinteştepoziţia de şef al PDL nu iese cu cămaşa perfect călcată dinafacere.

Blaga le-a spus diplomaţilor americani că liderul PNL, CrinAntonescu, este leneş, că un alt lider al PNL, Ludovic Orban artrebui arestat, iar despre Marian Vanghelie, şeful PDL Bucureşti arfi relatat că pregăteşte şapte containere cu telefoane mobilepentru a le da ca mită electorală. Vasile Blaga era în acea vremeministru avea deci putere însă nu există în justiţia română niciundosar pentru o asemenea posibilă faptă.

Funcţionarii americani merg până dincolo de aceste "surseprimare" şi alcătuiesc chiar un top al "oligarhilor" şi albaronilor locali din România. Iată-l: Dinu Patriciu, DanVoiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi AttilaVerestoy. Subiectul telegramei este sugestiv: "Bani şi politică:cine deţine cu adevărat România?"

Sigur, este greu de spus chiar şi pentru americani dacă cei demai sus conduc România sau sunt alţii care o conduc, şi de care nuam auzit măcar. Aşa cum este de pus sub semnul întrebăriiaserţiunea potrivit căreia fostul premier Călin Popescu-Tăriceanuar fi un om al ruşilor.

Pe cel puţin unul dintre cei care apar în stenograme subiectuli-a mulţumit - este vorba despre George Becali: "Acolo nu semenţionează că eu sunt oligarh, ci că sunt printre cei maiinfluenţi cinci oameni din România. Sunt onorat de această postură(...) înseamnă că sunt super-geniu. Mă mândresc cu ce aapărut".

Ieri, toată lumea politică a avut de spus câte ceva desprestenograme. Numai americanii nu au avut comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO