Eveniment

Cat ar putea incasa statul in plus pe masini: 150 mil. euro pe an. Alti 200 mil. euro ar putea veni de pe case

Cat ar putea incasa statul in plus pe masini: 150 mil. euro pe an. Alti 200 mil. euro ar putea veni de pe case
04.05.2010, 23:10 61

Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a declarat ieri caGuvernul ia in calcul impunerea unor taxe mai mari pe case simasini, fara a preciza variantele luate in calcul. ZF a calculat cear insemna o crestere a taxelor pe masini pana la nivelul la careacestea ar ajunge la 0,24% din PIB, ca in Spania, spre exemplu: 150mil. euro in plus la buget fata de taxele stranse acum din aceastasursa.

Impozitele anuale pentru cele 4,2 milioane de autoturisme dinparcul auto national colectate de statul roman se ridica laaproximativ 150 de milioane de euro, respectiv 0,12% din PIB,pondere aflata la jumatate fata de Spania, spre exemplu, unde suntincasate anual taxe auto in valoare de 2,6 miliarde de euro.

Aducerea acestei ponderi la nivelul din Spania ar insemnavenituri anuale de 300 de milioane de euro, respectiv un plus de150 mil. euro.

In acelasi timp, Grecia, pentru un parc auto de dimensiuneacelui din Romania, incaseaza peste 1 miliard de euro, adica desapte ori mai mult.

Potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor Europeni deAutomobile, cele mai mari venituri colectate din impozitele pentruautomobile le are statul danez, care incaseaza pentru 2 milioane deautomobile aproape 10 miliarde de euro.

In prezent Romania are unul dintre cele mai scazute niveluri detaxare a proprietatii asupra unui automobil din Uniunea Europeana,impozitul anual pentru un autoturism cu motorizare de 1,6 litrieste de 56 de lei (aproximativ 13 euro). In Germania, pentruacelasi autoturism impozitul este de 132 de euro, de zece ori maimare.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a sugerat crestereaimpozitelor anuale pentru SUV-uri sau autoturisme de lux ca masurade crestere a veniturilor la bugetul de stat si ca alternativa lacresterea cotei unice de impozitare sau a TVA.

Daca impozitele anuale pentru cele 4,2 milioane de autoturismeinmatriculate in Romania ar fi dublate, atunci veniturile labugetul de stat din aceasta directie ar ajunge la 300 de milioanede euro.

Daca insa majorarea impozitului pe autoturism ar fi realizatanumai pentru masinile cu motorizari de peste 3.000 de cmc, atunciveniturile ar fi mult mai mici, intrucat acestea reprezinta maiputin de 10% din parcul auto national. In Romania in intervalul2006-2009 inmatricularile de masini de lux si SUV-uri aureprezentat 5-8% din totalul masinilor noi inmatriculate.

"Pentru automobilele cu motoare de la 3 litri in sus ar fi justamajorarea impozitelor anuale. Valoarea ar fi astfel corelata si cupretul automobilului", a spus Constantin Stroe, presedintele ACAROMsi vicepresedinte al Automobile Dacia.

Impozitele aplicate autoturismelor sunt calculate insa si inprezent tinandu-se cont de capacitatea motorului, astfel ca pentruautoturismele cu motoare de pana la 1.600 cmc un proprietarplateste cate 8 lei pentru fiecare 200 cmc. Pentru un automobil depeste 3.001 cmc impozitul este insa de 145 de lei pentru fiecare200 cmc.

Astfel, in cazul unui Mercedes-Benz S550, al carui pret deachizitiei porneste de la aproape 100.000 de euro cu TVA inclusa sial carui impozit anual este in prezent de 829 de euro, ar avea unimpozit de peste 1.650 de euro.

Statul a incasat anul trecut 3,37 miliarde de lei (800 demilioane de euro) din impozite si taxe pe proprietate si alte 150de milioane de euro din impozitarea celor 4,2 milioane deautoturisme.

Cea mai mare parte a acestor bani au fost achitati ca urmare aimpozitarii celor aproximativ opt milioane de locuinte din Romania,taxate diferentiat, in functie de suprafata, zona in care se aflasi materialele din care a fost construita.

Astfel, pentru o casa din Bucuresti, situata in zona Rahova(incadrata in categoria C din Capitala), cu o suprafata construitade 260 de metri patrati si cu un subsol de 130 de metri patrati, inprezent se achita un impozit anual de circa 600 de lei (150 deeuro), in timp ce pentru terenul de 400 de metri patrati pe care afost construita impozitul se ridica la circa 120 de lei anual.

Pe de alta parte, pentru un apartament cu doua camere si osuprafata de 47 de metri patrati dintr-un oras cu 30.000 delocuitori impozitul anual este de circa 120 de lei anual (30 deeuro).

"Ar trebui sa punem o taxa pe a doua proprietate, pe a treiaproprietate. Ar trebui sa punem taxa pe terenurile nelucrate", adeclarat ieri pentru Gandul Radu Berceanu, ministrultransporturilor. El nu a precizat insa daca Guvernul are informatiidespre numarul persoanelor care detin mai multe proprietati saudespre suprafata terenurilor agricole nelucrate.

Presupunand ca Guvernul ar reusi sa creasca incasarile anualedin impozitele si taxele pe proprietate cu 25%, valoareaveniturilor suplimentare la buget ar fi de circa 200 de milioane deeuro anual.

Impozitarea suplimentara a persoanelor care detin mai multeproprietati ar putea avea si un efect secundar, si anume scadereapreturilor la locuinte si terenuri, in conditiile in careproprietarii cu dificultati financiare ar putea fi fortati savanda, acceptand pretul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO