Eveniment

Cat costa acreditarile din invatamant: 6.250 de euro pentru un program de licenta si pana la 43.000 de euro, acreditarea unei universitati

Cat costa acreditarile din invatamant: 6.250 de euro pentru un program de licenta si pana la 43.000 de euro, acreditarea unei universitati

In Romania exista 49 de universitati de stat si peste 33 de universitati private acreditate

17.09.2009, 18:05 884

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior(ARACIS) si Agentia Romana a Calitatii in InvatamantulPreuniversitar (ARACIP), singurele care pot oferi acreditare siautorizare pentru specializarile din institutiile de invatamantromanesti, au incasat impreuna aproape 2,2 milioane de euro dinevaluarile facute in acest an.

ARACIS a obtinut in primele sase luni ale anului aproape 2 mil.euro din evaluarea a aproximativ 1.000 de programe de studii(licenta, masterat, doctorat). Mai putine evaluari (200) a facut dela inceputul anului ARACIP, institutie care a incasat aproximativ172.000 de euro in urma vizitelor de evaluare pentru acreditarea siautorizarea institutiilor de invatamant preuniversitar.

"Incasarile din anul 2009 (in perioada ianuarie - iulie) au fostde 1,9 mil. euro, care au constituit suportul platii activitatilorrealizate de circa 782 de experti evaluatori si aparat tehnic(transport, cazare, onorarii, inclusiv regia agentiei)", sustineMihai Floroiu, purtatorul de cuvant al ARACIS.

ARACIS si ARACIP sunt institutii publice independente, care sefinanteaza din fonduri proprii si care ofera periodic MinisteruluiEducatiei rapoarte cu privire la evolutia evaluarilor institutiilorscolare si a programelor de studii din cadrul acestora.

"In medie, ARACIP realizeaza aproximativ 800 de vizite deevaluare in vederea autorizarii si acreditarii la unitati deinvatamant preuniversitar particulare si de stat", a precizatConstantin Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.

Tarifele practicate de ARACIP pentru evaluarea scolilor au foststabilite in functie de salariul de baza al unui profesor de gradulI cu vechime de peste 40 de ani in invatamantul preuniversitar.Astfel, pentru autorizarea unei scoli taxa care intra in contulARACIP este egala cu doua salarii de baza ale unui profesor, adicaaproape 1.500 de euro, pe cand acreditarea unei institutii deinvatamant preuniversitar poate costa peste 2.200 de euro, adicaechivalentul a trei salarii ale unui profesor de gradul I cuvechime de peste 40 de ani.

Pretul pentru autorizarea sau acreditarea unui program delicenta este de aproximativ 6.240 de euro, iar tariful pentruevaluarea unui program de masterat este de 890 de euro.

Printre evaluarile efectuate de ARACIS se numara autorizareaprovizorie si acreditarea specializarilor pentru licenta, masteratsi doctorat si a universitatilor, evaluari periodice (din 5 in 5ani) pentru programele de licenta si masterat acreditate sauevaluarea departamentelor de pregatire a personalului didactic.

Cele mai multe acreditari (556) au fost acordate in acest anpentru programele de masterat, care sunt urmate de evaluarileperiodice (193) si acreditarile programelor de licenta (178).

"In anul 2008 au inceput sa functioneze masteratele aferentestudiilor de licenta de tip Bologna de trei ani, iar in anul 2009vor incepe sa functioneze masteratele aferente studiilor de licentade tip Bologna de patru ani, ceea ce a determinat crestereanumarului de evaluari in anul 2009", a mai spus Floroiu.

In 2008, ARACIS a avut o cifra de afaceri de aproape 3,5 mil.euro, iar auditul financiar este inca in curs de derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO