Eveniment

Cât costă lipsa unei legi a achiziţiilor centralizate: 2 mld. euro, anual

Cât costă lipsa unei legi a achiziţiilor centralizate:...

Autor: Bianca Dorobanţu

07.04.2017, 00:07 872

Bugetul general consolidat pierde în jur de 2 mld. euro anual din cauza lipsei unei legi a achiziţiilor publice centralizate.

Într-o piaţă de 18 miliarde de euro anual, sunt foarte dese situaţiile în care unul şi acelaşi produs este achiziţionat într-un loc la un preţ dublu faţă de altul. De pildă, pentru un laptop Dell Inspiron, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a plătit anul trecut aproape 2.200 de lei. Acelaşi model de laptop a fost achiziţionat de Uni­ver­sitatea Politehnică Bucureşti la un preţ de 4.519 lei, arată un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezentat ieri.

În aceeaşi măsură, Primăria oraşului Pe­trila a plătit pentru un au­toturism marca Dacia Duster aproape 90.850 de lei, cu 15% mai mult decât Pri­măria Municipiului Turnu Măgurele, care a cheltuit pentru aceeaşi maşină peste 78.800 de lei. Pentru ca sistemul achiziţiilor publice să fie mai eficient, soluţia ar fi înfiinţarea Unităţii Cen­tralizate de Achiziţii Publice, respectiv a unui mecanism de asociere pentru achiziţii comune în plan local, care să urmeze modelul olandez, potrivit reprezentanţilor IPP.

Anul trecut, fostul guvern a avut în plan un astfel de proiect, dar el nu a şi fost pus în practică. Miercuri, ministrul finanţelor Viorel Ştefan a anunţat că o astfel de unitate va deveni funcţională la nivelul Secretariatului General al Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO