Eveniment

Cat de unitara este legea salarizarii? Acelasi job, patru salarii diferite. Cum comentati?

Cat de unitara este legea salarizarii? Acelasi job, patru salarii diferite
09.09.2009, 00:00 107

Dupa sase luni de negocieri, aproape toti bugetarii suntnemultumiti de forma finala a legii unice a salarizarii pe careGuvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea peste osaptamana.

Forma finala a legii salarizarii unice prevede coeficientidiferiti pentru aceeasi functie exercitata in institutii diferiteale statului, sunt de parere sindicalistii. Coeficientii deierarhizare pentru aceleasi functii de executie difera de la oinstitutie la alta, valorile fiind mai ridicate in cadrulministerelor.

"Pentru aceleasi functii din institutii diferite existacoeficienti diferiti. Pentru functiile identice, de conducere saude executie, coeficientii ar trebui sa fie aceiasi", spune PaulDandea, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa.

Spre exemplu, in cadrul Ministerului IMM-urilor, un atasateconomic cu studii superioare va fi remunerat pe baza unuicoeficient de ierarhizare de 3,40.

In acelasi timp, un contabil cu studii superioare care lucreazain administratia locala are alocat un coeficient de salarizare de1,75, iar un revizor contabil cu studii superioare dinadministratia publica centrala de specialitate primeste de 1,90 orisalariul minim pe economie.

Mai mult decat atat, un contabil care a absolvit studii medii sicare lucreaza in cadrul unui muzeu sau intr-o institutie publica decultura va castiga echivalentul a doua salarii minime peeconomie.

Salariul minim pe economie este in prezent de 600 de lei siurmeaza sa fie majorat anul viitor pana la 705 lei. Desi au lucrattimp de sase luni la elaborarea legii unice a salarizarii, de lainceputul lunii mai si pana in prezent, aproape niciun sindicat nueste multumit de rezultatul final. Sindicalistii spun ca sprefinalul negocierilor, discutiile s-au purtat la ministere cu usileinchise.

"Se vede ca este o lege facuta pe fuga. Sunt multe lucruriincompatibile, nu este explicita, apar contradictii. Inteleg ca afost facuta sub presiunea Fondului Monetar International, insa arputea avea efecte nebanuite daca va fi aplicata", este de parereStefan Teoroc, presedinte al sindicatului Publisind, care apreciazaca, in ultimele doua - trei luni, negocierile au fost mai degrabaparticulare, ministerele fiind cele care au hotarat variantelefinale.

Cele doua principii de baza ale legii sunt ca niciun salariu nuva scadea, urmand ca salariile mari sa fie inghetate, in timp cesalariile mici avanseaza, si ierarhizarea tuturor functiilor dinsistemul bugetar pe baza unor coeficienti de la 1 la 12. Cu toateacestea, legea isi va produce efectele abia in 2015, an candurmeaza sa fie ajustate toate salariile din sistem in functie denoua grila.

Legea salarizarii unice va fi aplicata treptat, de la cele maimici salarii la cele mai mari, pentru inceput fiind majoratesalariile mai mici de 700 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO