Eveniment

Cat de vulnerabila este Romania la criza din Grecia

Cat de vulnerabila este Romania la criza din Grecia
15.02.2010, 23:15 192

La o pondere de circa un sfert din activele bancare din Romania,Grecia lovita de criza economica devine un factor de risc care n-aintarziat sa apara pe radarele marilor banci internationale.

Ce se intampla daca bancherii greci taie liniile de finantarepentru filialele locale, care oricum sunt sub presiunea creditelorneperformante, se intreaba analistii straini. Cade leul? Sedezechilibreaza sistemul bancar local?

MorganStanley, Deutsche Bank sau Citibank au inceput sa atentioneze cuprivire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia,avand in vedere anvergura afacerilor bancilor elene pe piatalocala.

Cele mai mari trei banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank,cumulau la jumatatea anului trecut aproape 13% din activele bancaredin Romania, ultimele doua figurand in topul primilor 10 jucatori.In total, cele sapte banci cu actionariat elen concentrau in toamnatrecuta circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar,desi cota de piata totala dupa active era mai mica.

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, crede ca din aceastacauza criza din Grecia poate avea efecte si in Romania. Totusi,analistii sai amintesc ca cele mai mari patru banci grecesti -Eurobank EFG, NBG, Alpha Bank si Piraeus Bank - sunt parte ainitiativei bancare de la Viena prin care actionarii majoritari aiprincipalelor banci din Romania s-au angajat sa mentina expunerilesi sa sustina subsidiarele locale prin majorarea capitalului. "Dar,in ciuda acestui fapt, nu excludem unele posibile diminuari aleexpunerii", se mentioneaza intr-un raport al Deutsche.

Alpha Bank tocmai a operat o majorare a capitalul cu 70 mil.euro in numerar.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma caBanca Nationala monitorizeaza foarte atent toate bancile siimplicit bancile cu capital elen si nu ar trebui sa ne uitam laGrecia ca la un drob de sare care o sa ne cada in cap, ci sainvatam lectia administrarii rationale a deficitelor publice.

"Nu vad de ce ar interveni situatia in care o banca sa seretraga de pe piata, in conditiile in care nicio banca din sistemnu are probleme. Retragerea unei banci nu se face de pe o zi pealta, ci se face in timp si implica o procedura. Bancile audepozite care trebuie restituite si au credite de incasat si deaceea nu ne este teama de o eventuala retragere de pe piata", acomentat Vasilescu pentru ZF.

Cat priveste eventualul risc ca aglomerarea vestilor proaste dinGrecia sa antreneze retrageri de depozite din filialele bancilorelene, el considera ca "lucrurile nu mai sunt ca in anii '90 sipopulatia este constienta ca depozitele sunt garantate in limita a50.000 de euro".

Depozitele peste 50.000 de euro reprezinta doar 2% dintotal.

Temerea ca Uniunea Europeana nu este dispusa sa ajute financiarGrecia decat cu conditia unei reduceri si mai dureroase adeficitului bugetar a tensionat din nou pietele financiare inasteptarea reuniunii de azi a ministrilor de finante din spatiulcomunitar.

Actiunile NBG, cea mai mare banca elena, au scazut ieri cu 6,2%la Atena, capitalizarea bursiera ajungand la 8,2 mld. euro. In modreflex, analistii au inceput sa se uite dupa efecte de contagiune,in conditiile in care scenariul ruperii zonei euro este privit cuscepticism.

Analistii Danske Bank, "pesimistii de serviciu" privind Romania,considera ca economia si pozitia financiara a tarii ar putea filovite puternic de persistenta ingrijorarii privind Grecia, aceastaputand ajunge sa puna presiune asupra leului. De altfel, daneziicontinua sa prognozeze un curs de 4,60 lei pentru un euro pestedouasprezece luni. De asemenea, ei nu cred ca BNR va mai reducedobanda pana la sfarsitul anului.

Si banca americana de investitii Morgan Stanley considera caRomania si Bulgaria figureaza printre tarile cu cea mai mareexpunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei dinGrecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene peaceste piete. "Bancile din Grecia vor incerca sa se indeparteze demodelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europaemergenta si vor incerca sa creasca soldul local al depozitelorintr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduceleverage-ul."

Analistii Morgan Stanley apreciaza ca economiile din EuropaCentrala si de Est, care au deja acces dificil la finantare, arputea fi lovite de o criza severa a creditului, care ar afectarelansarea economica. "Bulgaria si intr-o proportie mai redusaRomania, par sa prezinte cele mai mari riscuri." Insa in opiniabancii americane Citi, Bulgaria este mai vulnerabila la riscurilede contagiune rezultate din criza economica in care se afla inacest moment Grecia, decat Romania sau Turcia, deoarece bancileelene controleaza peste 28% din piata acestei tari. "Bulgaria seafla in prima linie in privinta prezentei bancilor grecesti, urmatafiind de Romania si Turcia. Prin urmare, tara este mai vulnerabilala socurile provocate de lipsa de lichiditati cu care s-ar puteaconfrunta bancile din Grecia.

Grecia este intr-o situatie fiscala si financiara dificila,devenind de la inceputul anului tinta unor atacuri speculative. Dincauza vehicularii in piata a ipotezei default-ului de stat,randamentele cerute de investitori pentru a finanta Grecia aucrescut puternic. Liderii Uniunii Europene si ai Fondului MonetarInternational au transmis semnale ca guvernul elen ar putea primiun ajutor financiar extern pentru a depasi momentul dificil.

Bancile elene sunt prezente pe piata romaneasca prin intermediulAlpha Bank si EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. Deasemenea, in Romania mai sunt prezente Piraeus Bank, National Bankof Greece, prin intermediul Bancii Romanesti sau al MarfinBank.

La sfarsitul lui 2009, Nicolae Cinteza, seful Supravegherii dinBNR, spunea ca mai multe banci cu actionariat elen isi vor majoracapitalul la inceputul acestui an. Reprezentantul bancii centralelua in considerare o continuare a deteriorarii portofoliilor decredite in prima parte a anului 2010, ceea ce conduce la cheltuielimari cu provizioanele si chiar necesar de recapitalizare pentrubancile care nu au venituri operationale suficiente.

Cine si-a majorat capitalul

Grecii de la Alpha Bank au adus la inceputul anului circa 70mil. euro la capitalul social al subsidiarei locale, care a ajunsastfel la 235 mil. euro.

Banca este unul dintre jucatorii de top zece dupa active. Dupamajorarea capitalului, Alpha Bank Grecia, actionarul principal, aajuns la 99,59% din capitalul social al bancii.

O posibila reducere a expunerii bancilor grecesti inRomania

Banca germana noteaza printre principalele riscuri pentruRomania faptul ca cele sapte banci grecesti prezente detin 26% dincapital si 18% din activele sistemului bancar, existand riscul unuipotential impact negativ al problemelor din Grecia. Banca germanaaminteste ca cele mai mari patru banci grecesti sunt partesemnatara a initiativei de la Viena prin care s-a agreat mentinereaexpunerii pe Romania si sustinerea subsidiarelor locale prinmajorarea capitalului. "Dar in ciuda acestui fapt, nu excludemunele posibile diminuari ale expunerii", se mentioneaza intr-unraport al Deutsche.

Romania si Bulgaria, printre tarile cele maivulnerabile

Banca americana de investitii Morgan Stanley considera caRomania si Bulgaria figureaza printre tarile cu cea mai mareexpunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei dinGrecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene peaceste piete. "Bancile din Grecia vor incerca sa se indeparteze demodelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europaemergenta si vor incerca sa creasca soldul local al depozitelorintr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduceleverage-ul", potrivit unui raport al Morgan Stanley citat deBloomberg.

Bulgaria are expunere mai mare pe Grecia decatRomania

Bulgaria este mai vulnerabila la riscurile de contagiunerezultate din criza economica in care se afla in acest momentGrecia, decat Romania sau Turcia, deoarece bancile elenecontroleaza peste 28% din piata acestei tari. "Bulgaria se afla inprima linie in privinta prezentei bancilor grecesti, urmata fiindde Romania si Turcia. Prin urmare, tara este mai vulnerabila lasocurile provocate de lipsa de lichiditati cu care s-ar puteaconfrunta bancile din Grecia", potrivit unui raport al Citigroup.Analistii Citi noteaza ca in Romania cota de piata a bancilorgrecesti era de circa 16% in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO