Eveniment

Cat pierd pensiile private

01.02.2009, 20:06 22

Contributia aferenta fondurilor de pensii obligatorii administrate privat va fi mentinuta la 2% din venitul brut pe care o plateste fiecare angajat, potrivit proiectului de buget, lucru care nemultumeste companiile de administrare.
Inghetarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la nivelul de 2% din salariu, in conditiile in care legislatia in vigoare prevede o crestere pana la 2,5% anul acesta, ar reduce sumele virate in conturile de pensie ale angajatilor cu 80 de milioane de euro, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste majoritatea administratorilor de pensii private.
"O eventuala decizie in acest sens inseamna un atentat la un drept castigat de proprietate asupra acestor contributii. Masura amaneteaza viitorul actualei generatii de salariati, sacrificand interesele a peste 4 milioane de romani pe altarul unor interese politice de moment, incercand sa acopere grave erori in administrarea banului public facute pana astazi de catre clasa politica", a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private.
In prezent, fondurile de pensii obligatorii au circa 4,5 milioane de clienti, angajati cu varste de pana la 45 de ani. Legislatia in vigoare prevede ca nivelul contributiei la aceste fonduri va creste cu 0,5 puncte pe an, de la 2% in 2008 pana la 6% in opt ani.
Proiectul de buget mai prevede ca valoarea punctului de pensie va creste de la 697,5 lei la 718,4 lei, de la 1 aprilie 2009, si la 732,8 lei, de la 1 octombrie 2009.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 este de 1.693 lei.
Premierul Emil Boc a anuntat ca pensiile vor fi majorate in acest an cu 5%, respectiv 3% in aprilie si 2% in octombrie, iar pensia sociala minima de 350 lei va fi acordata tot in doua transe, de la 1 mai, cu plata in luna iunie, si de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.
Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat, ulterior, ca majorarea punctului de pensie cu 5% prevazuta pentru acest an reprezinta 43,2% din salariul mediu brut, fata de 45% cat prevede Programul de guvernare. El a precizat ca proiectul legii bugetului asigurarilor sociale prevede ca valoarea punctului de pensie in perioada 1 aprilie-1 octombrie va fi de 712 lei, dupa 1 octombrie urmand sa creasca la 738 de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO