Eveniment

Cat va costa taxa de poluare pentru cel mai bine vandute masini: de la 0 la 1.100 de euro. Cum comentati?

Cat va costa taxa de poluare pentru cele mai bine vandute masini: de la 0 la 1.100 de euro. Cum comentati?
13.12.2009, 23:25 551

Reintrarea in vigoare a taxei de poluare de la 1 ianuarie 2010pentru automobilele cu motoare sub 2,0 litri si care respectanormele de poluare Euro 4 va determina o crestere de cateva sute deeuro a preturilor automobilelor.

"In primul rand introducerea taxei de poluare de la 1 ianuarieeste o obligatie fata de Uniunea Europeana. Totodata, in 2010 vareveni programul pentru stimularea innoirii parcului auto care vaatenua din impactul acestei taxe", a spus Constantin Stroe,vicepresedintele Automobile Dacia.

Masinile Euro 4 cu motoare sub 2,0 litri reprezinta in prezentpeste 80% din totalul vanzarilor de masini de pe piata locala.Pentru masinile Euro 5 nu se va plati taxa de poluare.

Datorita taxei jucatorii din piata auto se asteapta in lunadecembrie la un nou val de discounturi cu privire la lichidareastocului de modele Euro 4, pentru care taxa poate ajunge chiar sila peste 1.000 de euro.

"In luna decembrie vor exista aproape la toti dealerii campaniide lichidare a stocurilor de masini cu motoare Euro 4, acceleratede reintrarea in vigoare a taxei de poluare pentru automobilele cumotoare mai mici de 2,0 litri", a spus Alin Tapalaga, generalPorsche Inter Auto.

In cazul celor mai bine vandute masini de pe piata locala,potrivit statisticilor APIA, cea mai mare taxa de poluare, de peste1.100 de euro se va plati in cazul modelului Skoda Octavia Tour,echipata cu motorul diesel de 1,9 litri.

Pe de alta parte, in cazul modelelor Kia cee'd facelift siVolkswagen Golf nu se va plati nicio taxa, deoarece fac partedintr-o noua generatie cu motoare Euro 5.

Se vor grabi sa cumpere masini pana la 1ianuarie

In acelasi timp, vanzarile din luna decembrie au fostinfluentate de organizarea celui de-al doilea tur al alegerilorprezidentiale, care s-au tradus la nivelul pietei intr-o stare deexpectativa a potentialilor cumparatori.

"Datorita taxei de poluare care va reintra in vigoare la 1ianuarie 2010 se va inregistra o usoara crestere a vanzarilor indecembrie. Vanzarile din aceasta luna au fost afectate de alegerileprezidentiale", a spus Nicolae Sorescu, director general alRadacini Motors.

In cazul marcilor comercializate de dealerii din cadrul PorscheInter Auto aproape intreaga gama de motorizari ale Volkswagen siAudi respecta normele Euro 5, iar in 2010 vor fi implementate si pemodelele Skoda, care in prezent sunt Euro 4.

Anul viitor, inclusiv Dacia va trece la motorizarile Euro 5, inconditiile in care din 2011 toate automobilele fabricate trebuie sarespecte noile standarde.

"In cazul Dacia intra in plan sa lansam motorizarile Euro 5, darinca nu s-a luat o decizie exacta cu privire la acestea", a spusStroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO