Eveniment

Cat va fi cursul la finalul anului? Dealerii pariaza

Cat va fi cursul la finalul anului? Dealerii pariaza
11.08.2009, 22:42 17

La inceputul anului, in febra previziunilor pesimiste despre economie si cu experienta recenta a deprecierii din octombrie a leului, multi  erau dispusi sa considere ca ar fi greu de evitat o alunecare a cursului catre 5 lei/euro in prima jumatate a anului.
Cu toate acestea, in ianuarie, niciunul dintre bancherii chestionati de revista BUSINESS  Magazin nu avansa un curs mai mare de 4,50 lei/euro, iar majoritatea s-au oprit inainte de 4,30. In cele din urma, evenimentele le-au dat dreptate bancherilor, iar situatia pare sa se repete si in a doua jumatate a anului, chiar daca, din nou, cei care au credite in euro se tem in continuare de o depreciere. Cei mai multi dintre reprezentantii bancilor comerciale care au raspuns la ancheta realizata de BUSINESS Magazin au avansat estimari moderate pentru a doua jumatate a anului, care incep de la 4,1 lei/euro si in doar cateva ocazii ajung la 4,50 lei/euro.
"Ajustarea contului curent al balantei de plati este semnificativa (de la 12,5% anul trecut la sub 6%, poate chiar 4% anul acesta) si suficienta (in primele cinci luni ale anului 2009, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie mai mare de 100% de investitiile straine directe)", declara Mihai Bogza, presedintele si directorul general al Bancpost.

Cititi mai multe despre previziunile bancherilor privind cursul leu/euro in revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO