Eveniment

Cati angajati lucreaza de fapt la stat? „Adevarul e la mijloc”

19.01.2010, 23:16 73

Sindicatele spun ca la stat lucreaza doar 1,29 milioane deangajati, in timp ce reprezentantii Ministerului Muncii citeazastatistici potrivit carora numarul bugetarilor este de 1,38milioane.

"In 2009, doar 1,29 milioane de posturi de la stat din cele 1,4milioane bugetate erau ocupate, din informatiile pe care le-amaflat prin surse proprii", precizeaza Bogdan Hossu, liderulconfederatiei sindicale "Cartel Alfa". El a mai precizat caposturile bugetate neocupate se pastreaza pentru viitoriicandidati, care sunt, in general, numiti politic si, pana se ocupa,banii alocati acelor posturi sunt redistribuiti pentru ceilaltiangajati sub forma de prime.

"Din datele pe care le avem, la sfarsitul lunii noiembrie erau1.384.000 de posturi ocupate in sectorul bugetar, informatie pecare am primit-o de la Ministerul de Finante in luna decembrie.Adevarul este undeva la mijloc, pentru ca este dificil de controlatnumarul de angajati care lucreaza in administratia locala", sustineValentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Liderul de sindicat mai adauga ca cele 100.000 dedisponibilizari anuntate in sectorul bugetar in acest an vizeaza inmare parte posturile neocupate. Practic, statul nu va faceconcedieri efective, ci, in anumite cazuri, doar va scoate posturidin organigrame, mai spune Hossu.

Din cei 100.000 de bugetari care ar urma sa fie concediati, ceimai multi ar putea proveni din administratia locala, intrucat unproiect de lege prevede ca circa 17.000 de angajati din aceastacategorie ar urma sa fie concediati. In invatamant, 15.000 deangajati isi vor pierde locul de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO