Eveniment

Câţi bani avem anul acesta pentru autostrăzi, drumuri naţionale, căi ferate, metrouri şi aeroporturi

Câţi bani avem anul acesta pentru autostrăzi, drumuri naţionale, căi ferate, metrouri şi aeroporturi

Autor: Andreea Neferu

21.01.2013, 17:50 3155

Bugetul Ministerului Transporturilor va fi de aproape 7,3 miliarde lei (1,6 miliarde de euro la un curs de 4,45 lei/euro) anul acesta, în creştere cu peste 40% faţă de execuţia preliminată de anul trecut, de circa 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).

Aceste sume nu includ însă bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care până la finalul anului trecut a făcut parte din Ministerul Transporturilor, după care a fost mutată în subordinea lui Dan Coman Şova, ministrul delegat pentru marile proiecte de infrastructură, de interes naţional şi investiţii străine.

Chiar dacă în buget nu se specifică exact care este bugetul CNADNR de anul acesta, în sumele care vor reveni Secretariatului General al Guvernului apare o sumă de 5,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) ca fiind alocată anul acesta pentru "transport rutier", respectiv "drumuri şi poduri". Adunând bugetul de anul acesta de la Ministerul Transporturilor cu acest buget, înseamnă că, dacă CNADNR ar fi continuat să se afle în subordinea Transporturilor, în mod real bugetul acestei instituţii ar fi fost de 13,1 miliarde de lei, în creştere cu 1,9 miliarde de lei faţă de execuţia preliminată de anul trecut, adică un plus de 17% faţă de anul trecut, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO