Eveniment

Cazurile de executare silita au crescut cu 50% anul trecut. Recuperatorii fac angajari

25.03.2010, 23:05 131

Numarul cazurilor de executare silita ale persoanelor fizicecare aveau datorii restante a crescut alarmant anul trecut, cu 50%fata de 2008, in conditiile in care tot mai multi romani nu si-aumai putut plati ratele la banci, spun reprezentantii Asociatiei deManagement al Creantelor Comerciale (AMCC), care reuneste zececompanii de recuperare creante si reprezinta 80% dintr-o piata decreante de recuperat de 1,1 miliarde de euro in 2009.

In cazul facturilor de telefonie mobila sau la alte utilitati,executarea silita se face doar daca este vorba de sume mari, depeste 1.000 de euro, in caz contrar, cheltuielile cu recuperareasumei neavand justificare.

Numarul cazurilor de executare silita a urcat astfel pana la250-300.000 in 2009, estimeaza companiile de recuperare.

"Daca in anii anteriori crizei, principalul motor de crestere apietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila,in 2009, colectarea in instanta a luat amploare, o cresteresemnificativa cunoscand de asemenea si cazurile de executaresilita. Personalul juridic implicat in aceste activitati ainregistrat o crestere de 42% la sfarsitul anului comparativ cuprimul trimestru, pana la 100 de angajati", spun reprezentantiiagentiilor de colectare. De altfel, piata de recuperare acreantelor a fost una din putinele in care s-au mai facut angajarianul trecut. Numarul de angajati a crescut cu 30%, pana la 1.500,la nivelul AMCC. Sumele recuperate pe cale judiciara nu au fostinsa prea mari anul trecut, pentru ca o mare parte din demersurisunt inca in derulare.

"Anul acesta, numarul cazurilor de executare silita s-ar puteadubla, pentru ca tot ce am primit in colectare anul trecut si nus-a recuperat intra anul acesta in faza de legal", spune IsabelaIacob, vicepresedinte al Asociatiei si managing director alrecuperatorului Kruk.

Sub 10% din sumele recuperate anul trecut de companiile deprofil vin pe cale judiciara, restul fiind recuperari pe caleamiabila, spune Cristian Ionescu, presedintele AMCC si directorulgeneral al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia. Totalulsumelor recuperate de companiile de profil se ridica la 264 mil.euro, din care 83% au fost sume recuperate de la persoanefizice.

Sumele recuperate reprezinta insa doar un sfert din totalulportofoliului de creante pe care agentiile de colectare l-au primitspre recuperare, rata de succes scazand puternic anul trecut.Comparativ cu 2008, volumul creantelor pe care recuperatorii le-aupri mit in total a crescut cu 76%, ajungand la 3,7 mil. cazuri, invaloare de 1,1 mld. euro, atat pe segmentul recuperarilor de lapersoane fizice, cat si de la persoanele juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO