Eveniment

CBRE: Circa 75.000 mp de birouri sunt goale in Capitala

23.02.2009, 19:51 31

Rata de neocupare a cladirilor de birouri din Bucuresti a crescut considerabil in ultimul trimestru al anului trecut, de la niveluri de 1%-2% pana la 6%, pe fondul cresterii ofertei cu 300.000 mp in 2008 si al "infrastructurii precare" din zona Pipera, potrivit unui raport al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

In conditiile in care stocul de birouri a atins anul trecut un nivel de 1.260.000 mp, o rata de neocupare de 6% inseamna spatii goale de 75.000 de metri patrati, echivalentul a doua cladiri de dimensiunea America House, spre exemplu.
"Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6% catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B rata de neocupare a fost de 7,5%", se arata in raport.
Gradul de neocupare din Bucuresti este mai mare decat in Londra (5,4%) sau Viena (3,8%), dar mai mic decat in orase precum Frankfurt (12%), Praga (9%) sau Madrid (8,5%).
Printre cele mai importante proiecte de birouri livrate anul trecut se numara Baneasa Business & Technology Park, Premium Plaza sau a doua faza din proiectul West Gate, dar si cladirea de birouri Rams Business Park din zona Republica, al carei grad de ocupare este in prezent de 75%.
"Acest grad de neocupare ridicat comparativ cu anii precedenti se explica prin oferta generoasa din unele zone ale orasului. Un exemplu in acest sens este dat de Pipera care, din cauza infrastructurii precare, nu a reprezentat o alternativa viabila pentru anumite categorii de chiriasi, in pofida cladirilor de calitate superioara livrate si a preturilor avantajoase oferite de proprietari", mai spun consultantii CBRE.
Pentru urmatorii doi ani este anuntat un stoc de peste 1,1 mil. mp de birouri in Capitala, practic dublarea spatiului existent, ce va conduce probabil la o crestere accentuata a gradului de neocupare. De altfel, reprezentantii Global Finance au declarat recent ca proiectul de birouri pe care il dezvolta in Pipera este preinchiriat in proportie de doar 35%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO