Eveniment

CE: Aveti prea multe taxe. Analistii: Nu vom scapa curand de ele

CE: Aveti prea multe taxe. Analistii: Nu vom scapa curand de ele
30.01.2009, 00:00 50

Sistemul fiscal autohton nu pare sa ofere un cadru prietenos companiilor si populatiei in ceea ce priveste usurinta de plata a impozitelor, problema numarului mare de plati a taxelor fiind subliniata si in rapoartele Bancii Mondiale realizate in colaborare cu firma de consultanta PwC.

"Romania continua sa aiba unul dintre sistemele administrative de taxe cele mai impovaratoare din lume, companiile platind 113 taxe pe an", avertizeaza CE in documentul care analizeaza in detaliu implementarea Strategiei de la Lisabona in fiecare tara, in 2008.
Desi exista o problema in ceea ce priveste colectarea veniturilor bugetare din cauza lipsei de lichiditati in contextul crizei financiare internationale, analistii si consultantii fiscali sustin ca autoritatile nu trebuie sa intervina cu modificari substantiale din punctul de vedere al politicii fiscale, recomandand mentinerea cotei unice. Pe de alta parte, acestia sugereaza optimizarea procedurilor fiscale si reducerea birocratiei.
Desi angajamentul Romaniei de a reduce cu 25 % taxele administrative pana in anul 2012 este bine-venit, CE apreciaza ca daca vor fi adoptate actiuni precise, acest scop va putea fi atins mult mai repede.
Analistii locali insa nu sunt foarte optimisti in ceea ce priveste eficientizarea sistemului fiscal romanesc in viitorul apropiat. "Avertismentul Comisiei Europene este inca o dovada a faptului ca nu este suficient sa reduci fiscalitatea prin cota unica ca sa ai un sistem fiscal eficient. Este nevoie de o reforma fiscala profunda. Sistemul trebuie sa fie reformat si recalibrat in mod eficient", apreciaza Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
El sustine ca eficientizarea nu se poate face dintr-odata, fiind nevoie de o reforma graduala, care poate dura cativa ani.
Procesul ar trebui sa inceapa, in viziunea lui Voinea, cu realizarea unui audit independent al sistemului fiscal din Romania. Ulterior, autoritatile ar trebui sa elimine acele taxe care costa mai mult sa le administrezi, decat sumele colectate in urma aplicarii lor.
Printre cauzele care au facut din sistemul fiscal din Romania unul dintre cele mai impovaratoare din lume, Voinea a mentionat lipsa unei strategii la nivel fiscal, precum si modificarile frecvente ale Codului fiscal.
La randul lui, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca impozitarea companiilor este destul de echilibrata, in timp ce problemele apar pe componenta de impozitare a fortei de munca.
Contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a taxarii aplicate muncii in Romania, impozitul pe venit fiind de numai 16%. Referindu-se la numarul de plati pentru taxe, Pogonaru a aratat ca este intr-adevar "aberant". Iar problema de fond este legata de cultura, de mentalitate.
"Nu numai in ceea ce priveste taxele, ci si in privinta raportarilor, sistemul este foarte imbacsit. Se crede ca romanii devin mai cinstiti daca fac mai multe raportari. Insa asa nu creste rigoarea", a explicat Pogonaru sustinand ca oamenii de afaceri au mai venit cu idei de debirocratizare.
Pentru a explica de ce Romania a ajuns sa aiba un sistem fiscal impovarator, Pogonaru a spus ca punctul de pornire este la nivelul reglementarilor si al modificarilor frecvente ale acestora. "S-a introdus cota unica, iar apoi au aparut tot felul de deduceri. Apare o lege, iar ulterior vin exceptii si alte cazuri speciale. Cam de aici pornesc toate", a spus Pogonaru.
Printre recomandarile CE pentru Romania in domeniul politicilor microeconomice figureaza "adoptarea de masuri pentru reducerea substantiala a reglementarii excesive (red-tape), in scopul eliminarii unei importante surse de coruptie si imbunatatirii mediului de afaceri".
O alta problema prezenta in Romania este numarul mare al taxelor parafiscale, altele decat cele prevazute in Codul fiscal. Finantele au demarat anul trecut inventarierea acestora, dupa ce reprezentantii mediului de afaceri au reclamat ca numarul acestora nu este cunoscut si impovareaza mediul de afaceri, dar procesul nu a fost finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO