Eveniment

Ce cifre pune pe masă Guvernul pentru negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană

Ce cifre pune pe masă Guvernul pentru negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană

Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI, va negocia cu autorităţile române până la sfârşitul lunii ianuarie

Autor: Claudia Medrega

15.01.2013, 00:07 879

Mesajul transmis de la Guvern este că România vrea să termine "cu bine" acordul actual, parafat în primăvara anului 2011, astfel că nu are rost să vorbim de un nou acord până nu se finalizează acesta.

Dacă aspectele legate de ajus­tarea fiscală au fost trecute de premierul Victor Ponta la ca­te­goria "realizări", selecţia ma­nagerilor privaţi şi pri­vati­zările au fost incluse, evident, la "restanţe".

Misiunea FMI, condusă de olandezul Erik de Vrijer, soseşte astăzi la Bucureşti, principalele teme pentru discu­ţiile cu autorităţile româ­ne, care se vor derula până la sfâr­şitul lunii ianuarie, vizând bugetul pe 2013, precum şi perspectivele economiei, reformele structurale şi politica monetară. Discuţiile Finanţelor cu FMI privind bugetul pe 2013 au început deja înainte ca misiunea Fondului să ajungă la Bucureşti.

Experţi internaţionali revin acum în România pentru definitivarea evaluărilor după ce în luna noiembrie a anului trecut au analizat timp de o săptămână performanţele bugetare şi economice, fără să dea un mesaj oficial şi fără realizarea unui raport, având în vedere incertitudinile politice şi alegerile parlamentare de final de an.

Ieri premierul Victor Ponta i-a convocat la Guvern pe majoritatea miniştrilor pentru stabilirea strategiei de negociere cu FMI, la discuţii fiind prezent şi Florin Georgescu, fostul ministru de finanţe. La întâlnire au venit miniştrii finanţelor, bugetului, justiţiei, muncii, energiei, societăţii informaţionale, proiectelor de infrastructură, transporturilor, sănătăţii, precum şi şefii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), potrivit Mediafax.

Creşterea salariului mi­nim de la 700 la 800 de lei se află, de asemenea, pe agenda discuţiilor cu FMI, ca şi noua lege a sănătăţii. În plus, pre­mierul Ponta a decla­rat că intenţionează să pu­nă în aplicare un pro­iect-pilot pentru redu­cerea TVA la ali­men­tele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii.
 

Care au fost ţintele din acordul cu FMI

Obiectivul principal al acordului preventiv cu FMI şi Comisia Europeană, încheiat în primăvara anului 2011 a fost consolidarea creşterii economice, însă până acum redre­sa­rea a fost destul de lentă. Anul 2012 s-a în­che­iat cu o dinamică a economiei foarte aproa­pe de zero, dar cu o inflaţie în creştere.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,95% anul trecut, sub prognoza BNR, dar în afara intervalului ţintit.

Pentru întregul an 2012 analiştii şi-au ajustat prognozele privind creşterea econo­mică spre 0-0,5%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ. Iar pentru 2013 estimările econo­miştilor indică un plus al PIB de 0,5-1%. Autorităţile au avansat o prognoză mai optimistă, de 1,8% şi rămâne de văzut ce vor spune experţii internaţionali.

În ceea ce priveşte arieratele, multe ţinte agre­ate cu FMI şi Comisia Europeană au fost ratate de-a lungul anilor, doar în 2011 reu­şindu-se atingerea nivelurilor stabilite.

Rămâne de văzut cum s-a finalizat anul 2012 în privinţa arie­ratelor, cifrele finale urmând să fie cunos­cu­te după 20 ianuarie. Autorităţile au adoptat anul trecut o serie de măsuri care ar fi trebui să contribuie la reducerea stocului de arierate.

În privinţa listărilor, autorităţile şi-au asumat că vor demara până la sfârşitul lui 2012 şase oferte iniţiale şi secundare prin inter­me­diul bursei, respectiv Transelectrica, Transgaz, Rom­gaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Tarom, dar până acum numai cea de la Trans­electrica a avut loc, finalizându-se cu succes în luna martie 2012. În urma operaţiunii statul a strâns 38 mil. euro de la investitori.

Guvernul a amânat în decembrie până la finele lui 2013 termenul-limită pentru vân­zarea unor pachete minoritare la compa­niile de stat, printre care Romgaz, Nuclearelectrica, CFR Marfa, Transgaz sau Tarom. Recent, premierul Ponta a declarat că listarea pache­telor minoritare de acţiuni la Transgaz şi Nu­clear­electrica vor fi realizate până la sfârşitul lunii martie. Iar la CFR Marfă urmează să fie luată "decizia politică".

Cât despre eficienţa proiectului CEO la stat, ea stă deocamdată sub semnul întrebării. Pe partea de companii există în prezent ma­na­geri privaţi numai la Tarom şi CFR Infra­struc­tură. În plus, au fost selectaţi şi managerii pentru Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi Compania Naţională Adminis­tra­ţia Canalelor Navigabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO