Eveniment

Ce companii angajeaza in luna mai 2.000 de absolventi de liceu si facultate

Ce companii angajeaza in luna mai 2.000 de absolventi de liceu si facultate
03.05.2010, 23:10 663

Printre companiile care au anuntat ca fac recrutari si care nusolicita experienta se numara Aviva, BCR, BRD - SocGen, Celestica,Coca-Cola HBC, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers (PwC),IBM, Microsoft, Oracle, Oltchim, Hewlett-Packard (HP) sau InfineonTechnologies.

"Au fost contactate cateva sute de companii pentru targ, insafoarte putine au avut joburi pentru tineri. Totusi, oferta a fostsurprinzator de buna, iar cele 2.000 de locuri de munca seadreseaza elevilor, studentilor sau absolventilor de liceu si defacultate care vor sa se angajeze pe o pozitie de entry level",spune Viorica Chisu, director de comunicare in cadrul JuniorAchievement Romania (JA), organizator al evenimentului. JA este oorganizatie nonprofit in domeniul educatiei economice siantreprenoriale, membra a Junior Achievement World Wide. Si firmede recrutare precum Manpower, Hart Human Resources Consulting sauTalent Gate au anuntat ca vor face recrutari in cadrultargului.

Absolventii isi cauta de luni de zile unjob

Tinerii absolventi ar trebui sa incerce si alte metode decautare a unui loc de munca in afara de site-urile de recrutare,cum ar fi participarea la targuri de joburi, contactarea directa aangajatilor din departamentele de resurse umane ale companiilor sausa lucreze inca din timpul facultatii si sa invete cum sa scriecorect un CV, spun specialistii.

O parte din studentii si masteranzii Facultatii de Finante-Bancidin cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) care au incercatsa-si gaseasca un job au renuntat la ideea de a se angaja inurmatoarea perioada, pentru ca nu sunt sunati de angajatori dupa ceaplica CV-uri pe site-uri de recrutare si nici nu incearca altemetode de cautare de joburi.

"Am aplicat cateva CV-uri pe internet, pentru a urma macar unstagiu de practica intr-o banca, dar nu am nicio sansa deocamdata.Angajatorii nu cauta candidati fara experienta, iar fararecomandarea cui va nu ai cum sa te angajezi", spune MarianaCiornii, 19 ani, studenta in anul I la Facultatea de Finante-Bancidin cadrul ASE. Specialistii in recrutare spun ca studentii siabsolventii aplica "in graba" la joburile disponibile si nu sestraduiesc foarte mult pentru obtinerea unui job.

Elza Bana, studenta la masterat in anul I in cadrul aceleiasifacultati, spune ca isi cauta de cateva luni un loc de munca.

"De sase luni incoace tot depun online CV-uri pentru joburilescoase la concurs de banci, dar nu m-a contactat nimeni pana inprezent", spune Elza, care spune ca salariul minim pentru care s-arangaja la absolvire este de 2.000 de lei (476 de euro) net peluna.

Aurora, 19 ani, studenta in anul I la Facultatea deFinante-Banci, a incercat si metoda recomandarilor interne pe langapostarea de CV-uri pe site-urile de recrutare. "Am incercat sa maangajez si prin intermediul unei cunostinte de-a mamei mele carelucreaza in banca, dar tot nu am rezolvat nimic si de aceea amrenuntat la idee. Mi-am inchis chiar si contul de pe site-ul derecrutare", spune Aurora.

Nu are experienta, dar vrea peste 500 deeuro

Salariile nete pe care le primesc tinerii care vor sa seangajeze variaza intre 250 si 1.200 de euro net pe luna, cel maibine platiti fiind softistii, potrivit informatiilor furnizate defirmele de recrutare. Pentru un angajat de pe o pozitie de juniordintr-o banca, de exemplu, oferta salariala variaza intre 250 si500 de euro pe luna, in timp ce un specialist cu experientacuprinsa intre 1 si 5 ani poate castiga intre 500 si 1.000 de euronet pe luna.

Luiza, studenta in anul I la masterat la Finante-Banci, a decissa nu-si mai caute un loc de munca dupa ce a incercat sa seangajeze prin intermediul site-urilor de recrutare. "M-am implicatin organizatii studentesti, fac parte si din consiliul facultatiisi nu mai am timp sa lucrez. Mi-ar placea sa lucrez intr-o banca,pe partea de back office, dar nu ma voi angaja pe un salariu maimic de 2.300 de lei (550 de euro - n.r.) net pe luna", spuneLuiza.

De altfel, unul din sfaturile pe care le dau specialistii inresurse umane pentru tinerii care vor sa se angajeze si nu reusesceste sa se implice in cat mai multe activitati extacurriculare,pentru a-si multiplica sansele de angajare. O alta varianta este saintre pentru inceput ca stagiar in companie, pentru a putea firecrutat cu prima ocazie cand se elibereaza sau cand se creeaza unnou post.

"Cred ca relatiile si initiativele personale au mult mai multsucces decat bazele de date. Aceasta recomandare conduce catretrimiterea CV-ului spre persoane implicate in proces, ale caroradrese pot fi cunoscute de pe site-urile firmelor, din evenimentede specialitate sau din parteneriatele cu ONG-urile", spune MihaelaFeodorof, managing partner al companiei de consultanta YourwayCounseling. Feodorof a lucrat timp de 16 ani in cadrul BRD-GroupeSociété Générale, unde a coordonat activitatea de recrutare sigestiunea talentelor in ultimii cinci ani. Unul din sfaturile pecare le da candidatilor fara experienta este de a-si seta foartebine asteptarile, sa stie pe ce post si in ce industrie isi dorestesa lucreze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO