Ce poate învăţa Otopeni de la aeroportul din Cluj: accesul taximetriştilor se face pe bază de abonament, toate taxiurile au tarif unic, la fel ca în oraş

10 sep 2012 Autor: Mirabela Tiron

Cu un milion de pasageri anul trecut, aeroportul internaţional din Cluj-Napoca, al treilea cel mai mare din ţară, după Henri Coandă (Otopeni)- cu 5 mil. pasageri şi cel din Timişoara, permite accesul firmelor de taxi în aeroport doar pe bază de abonament, care este pe o perioadă determinată, ce poate fi aleasă de taximetrist.

"Accesul firmelor de taxi în perimetrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca se face nediscriminatoriu, pe bază de abonament, iar abonamentele se pot încheia pentru o perioadă de 3 luni, 6 luni sau un an", a transmis Magda Diaconu, de la biroul de marketing din cadrul aeroportului din Cluj-Napoca. Accesul firmelor de taxi în aeroport este condiţionat însă de respectarea de către taximetrişti a prevederilor legii privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin care se interzice practica de abordare a clienţilor în interiorul aeroportului de către taximetrişti sau interpuşi. Şi pe Otopeni este interzisă această practică, dar până acum autorităţile nu au reuşit să o eradicheze.

"Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca colaborează cu Poliţia Transporturi, care are deschis un punct de lucru în aeroport, pentru a preîntâmpina orice eventual incident legat de călătoria pasagerilor care aleg să apeleze la serviciile oferite de firmele de taxi prezente în incinta aeroportului", potrivit informaţiei transmise de reprezenta biroului de marketing. De pe aeroportul din Cluj-Napoca efectuează curse companiile aeriene Tarom, Wizz Air şi Lufthansa. Aeroportul este situat la circa 10 kilometri faţă de centrul oraşului şi la 12 kilometri faţă de gară. Durata călătoriei cu maşina de la aeroport în centru este de 20 de minute.

Taxiurile au un tarif unic de 1,79 lei pe kilometru, potrivit reprezentanţilor aeroportului şi firmelor de taxi. "Sunaţi şi vă trimitem maşină, toate au acelaşi tarif pe ceas şi vă iau direct din faţa aeroportului", spune un reprezentant al firmei de taxi Diesel Rapid.

Mai mult, din zece în zece minute, de luni până vineri, circulă un autobuz public. Pe site-ul aeroportului, care are o variantă în română, dar şi una în engleză pentru străini, se prezintă toate posibilităţile de transfer, fiind inclusă chiar o hartă cu ruta autobuzului public şi timpul estimat până la destinaţie. Pentru transferul cu maşina este prezentată ruta chiar pe google maps, al cărui link este inserat la rubrica aceasta. Mai mult, există o rubrică numită "Descoperă Clujul", unde se prezintă atracţiile turistice ale oraşului.

"Sunt bune serviciile aeroportului din Cluj. Aici niciodată nu au fost probleme de securitate, nu am avut nicio reclamaţie de la turişti cu privire la acest aeroport. Totul corespunde nivelului de trafic al aeroportului. Securitatea este alta aici faţă de Otopeni, pentru că sunt oamenii altfel", a spus Lucia Morariu, proprietara agenţiei de turism Eximtur din Cluj-Napoca, agenţie care vinde sejururi în ţară.

Pe aeroportul din Otopeni mai mulţi turişti au reclamat că sunt înşelaţi de taximetrişti sau acostaţi, până să aibă loc incidentul nefericit cu studenta japoneză, potrivit declaraţiei anterioare a Corinei Martin, reprezenta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, şi reprezentanţilor unor hoteluri de cinci stele din Capitală.

De la sfârşitul anului 2010, activitatea de transport persoane în regim de taxi de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă (Otopeni) poate fi desfăşurată de către orice transportator care deţine autorizaţie emisă de autorităţile din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, pe baza unor permise de identificare şi acces eliberate de administraţia aeroportului, potrivit datelor de pe site-ul aeroportului. Cornel Poteraşu (35 de ani), directorul general al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care preluase atribuţiile de conducere pe 12 iunie anul acesta, a fost demis săptămâna trecută din funcţie de către Ovidiu Silaghi, ministrul transporturilor şi infrastructurii. Oficialii Ministerului Transporturilor spuneau că această schimbare survine ca o primă măsură pentru siguranţa pasagerilor din aeroport.

Abia la două săptămâni după incidentul nefericit cu studenta japoneză, ucisă de un tânăr după ce a fost acostată chiar în incinta aeroportului, autorităţile s-au reunit pentru a decide măsurile în vederea creşterii securităţii din aeroport şi a protecţiei pasagerilor. Până acum s-au creat doar patrule mixte de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea şi siguranţa publică. Deşi asociaţiile de taximetrişti au cerut amenajarea în perimetrul aeroportului a unui spaţiu special pentru taxiurile chemate la comandă de pasageri (în prezent pasagerii aşteaptă taxiul la comandă în stradă, la câţiva zeci de metri depărtare de aeroport), oficialii aeroportului spuneau doar că analizează această posibilitate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2012

 
Cuvinte cheie:
aeroport Otopeni
, aeroportul din Cluj
, taximetrişti
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 5 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (5):
i c g - 21 septembrie 2012, 13:16

Draga Cata din Cluj si de oriunde te-ai afla!! Vad ca stii care sunt autoritatile competente in solutopnarea nemultumirilor legate de taximetristi> OPC si dispeceratele. Eu mai nominalizez si autoritatea emitenta a autorizatiilor de functionare pentru cesti taximetristi !!! Anume Primaria !!! Iar pentru identificarea acelor taximetristi care nu respecta legea de functionare este de ajuns numarul autorizatiei care apare pe portiera dreapta spate !!! Deci cred ca e cazul sa nu mai tot vorbim pe " la colturi " sa cautam motive, gen <<nu e taximetristul la masina>> sau cutarescu nu-si face datoria !! tot ce trebuie facut este o RECLAMATIE SCRISA caci vorba zboara !!! Iar in zilele noastre se poate face aceasta reclamatie scrisa si online, orice primarie are un site, Clujul sigur are ! :) In plus de asta mai este un avantaj, camerele video, in aeroporturi mai ales, in ceea ce priveste identificarea taxiemetristului sau ca o proba in sustinerea reclamatiei !!! Va doresc…

Cristi - 10 septembrie 2012, 22:18

Partial adevarat. Cum mai spunea cineva, si multi din taximetristii care stau la sosiri la Cluj (si sunt clujean) sunt niste smecheri care merg fara ceas in curse mai lungi doar. Sigur, poti chema linistit un taxi cinstit, si sunt si multe masini cinstite, dar cei care intai intreaba unde mergi sunt niste smecheri care ar trebui expulzati din aeroport.

Clujean - 10 septembrie 2012, 12:24

Nu sunt de acord cu Cata. Poate a avut el ghinion o data sa prinda o situatie mai aiurea dar eu am luat intotdeauna primul taxi din coloana si am mers in "centru" fara probleme. E adevarat ca sunt si in Cluj asa numitii "rechini" dar parca nu sunt asa agresivi ca in Bucuresti. Tot ce tre sa faci e sa ii ocolesti si sa cauti un taxi de firma. Nu numai rechinii stiu cand aterizeaza avioanele ci si taximetristii de la firme "normale".

Cat - 10 septembrie 2012, 10:54

De ce nu vorbeste nimeni si de automatele din parcarea de la Otopeni care nu stiu sa dea rest sub 5 lei si bineinteles nici chitanta ptr toata suma incasata. Este un furt cat se poate de clar si nimeni nu face nimic.

Cata Cluj - 10 septembrie 2012, 08:28

salutari!
ce nu stiti este ca si aici in Cluj sunt probleme, taximetristii nu iau decat destinatiile din afara Clujului, se aduna toti intr-un loc, nu stau in masina si daca intrebi de un taxi, primul lucru te intreaba pana unde!? Si spui ''in centru'' si TOTI se fac ca ploua!!!
sunt f smecheri, nu stau la/langa masina pentru ca sa nu poti face reclamatie la dispecer/opc
Romania! tara tuturor posibilitatilor.....

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide