Eveniment

Ce schimbări vor fi în administraţie cu impact pentru business ca urmare a plecării liberalilor de la guvernare

PNL şi-a retras din guvern miniştrii şi secretarii de stat dar mişcarea lor va antrena eliminarea din arcul puterii şi a apropiaţilor lliberalilor din copaniile de stat şi din instituţiile deconcentrate. Foto: Gov.ro

PNL şi-a retras din guvern miniştrii şi secretarii de stat dar mişcarea lor va antrena eliminarea din arcul puterii şi a apropiaţilor lliberalilor din copaniile de stat şi din instituţiile deconcentrate. Foto: Gov.ro

Autor: Andrei Cîrchelan

02.03.2014, 20:36 524

În consiliile de administraţie ale com­paniilor controlate de stat, unde ministerele desemnează re­pre­zen­tanţi ai statului ca acţionar ma­joritar, nu au avut loc schimbări de oameni momentan. Oficial, mesajul so­cial-democraţilor este că oamenii libe­ra­li­lor pot rămâne pe poziţiile pe care le ocu­pă în prezent. Istoricul mutărilor de acest tip, însă, arată că plecarea unui par­tid poli­tic din guvernare aduce cu sine eliminarea com­pletă a tuturor oamenilor susţinuţi de respectivul partid politic în structurile de stat sau în conducerea companiilor de stat.

În companii con­tro­late de stat, cum ar fi transportatorii de ener­gie Romgaz, Trans­gaz şi Trans­electrica sau pro­ducătorul de ener­gie Nuclear­electrica, repre­zentanţii autorită­ţi­lor au rămas pe poziţie, iar structurile de condu­cere ale acestor com­pa­nii nu s-au schimbat atâta timp cât social-de­mocraţii ne­go­ciază o no­uă formulă de guver­nare. Lucrurile s-ar putea schimba săp­tă­mâna aceasta, însă, în func­ţie de formatul nou­lui guvern alcătuit de premierul Victor Ponta. Pe lângă companiile menţionate mai sus, de schimbare ar mai fi vizate şi so­cie­tăţile Lote­ria Română, Poşta Ro­mână, Metro­rex, Tarom, CN Aero­por­turi Bu­cureşti, CEC Bank, EximBank, Romatsa şi CFR.

Tradiţional, în companiile din energie, inclusiv transportatorii naţionali, oamenii din conducere au fost apropiaţi de Partidul Social Democrat. Pe de altă parte, liberalii au avut transporturile în mână, aşezân­du-şi oamenii în poziţii-cheie.

„Nu cred că schimbările de oameni, care se vor produce inevitabil, la com­paniile de stat şi în eşaloanele secundare ale guvernului, vor avea un impact prea puternic asupra mediului de afaceri. De obicei, în aceste posturi numite politic nu sunt oameni cu viziune, sunt oameni de execuţie. Direcţiile companiilor sunt stabilite în general pe baza specialiştilor cu experienţă, care sunt în alte zone“, a declarat pentru ZF analistul economic Aurelian Dochia.

La începutul săptămânii trecute, conducerea PNL a decis că toţi secretarii de stat liberali vor demisiona în bloc. Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a de­clarat că liberalii care nu demisionează din func­ţiile guverna­men­tale vor fi excluşi din partid. O excepţie la de­cizia PNL a fost Stejărel Olaru, numit în ianuarie secretar de stat în Departamentul pentru Ro­mânii de Pretutin­deni, care a primit dero­gare de la partid pentru con­tinuarea unui pro­iect în cadrul Minis­te­ru­lui Afacerilor Externe.

„Până acum, mediul de afaceri nu pare să fi fost foarte mult afectat de aceste schimbări la nivel politic. Principalii doi indicatori care arată pulsul mediului de afaceri, cursul de schimb şi costul finanţării, nu par să fi avut schim­bări majore în ultimele săptămâni, cu atât mai mult cu cât, din declaraţiile premie­rului, social-democraţii nu intenţionează să schimbe politicile economic“, a mai spus Dochia.

În urma plecării liberalilor de la guver­nare, premierul Victor Ponta a oficializat prin semnătură săptămâna trecută demisiile a 24 secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi de structuri guverna­men­tale, potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial. Aceştia fuseseră numiţi în funcţie cu susţinerea liberalilor. Printre aceştia se găseşte şi Gheorghe Hogea, care fusese numit în ianuarie secretar de stat în De­par­tamentul pentru Relaţia cu Parlamen­tul. Alte nume pe lista demisionarilor sunt Adrian Pană (Sănătate), Virgil Popescu şi Bogdan Badea (Economie), Sorin Ştefoni (Muncă), Marian Donescu (Transpor­turi), Valentin Şoneriu (Agricultură) sau Eleodor Mandreş (Finanţe).

Printre liberalii rămaşi la guvernare, po­trivit gândul.info, se numără în prezent secretarul de stat Dan Manolescu, numit în ianuarie la Ministerul Finanţelor, secre­tarul general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, Andreea Lambru, şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu şi Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRM. Altă demisie, care nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, este cea a preşe­dintelui OPSPI, Marius Vintilă.

Astăzi urmează să aibă loc discuţii între USD şi UDMR pentru stabilirea struc­turii noului guvern. Discuţiile tre­buia să aibă loc duminică, însă au fost amânate, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Miniştrii social-democraţi care ocupă, interimar, posturile eliberate de liberali sunt: Dan Şova - Transporturi, Nicu Bă­ni­cioiu - Sănătate, Robert Cazanciuc-Rela­ţia cu Parlamentul, Rovana Plumb-Ape, Doina Pană-Muncă, Mihnea Costoiu - Cultură, Titus Corlăţean - Românii de Pretutindeni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.20140

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO