Eveniment

Ce scria acum 10 ani Silviu Brucan despre introducerea monedei euro

Ce scria acum 10 ani Silviu Brucan despre introducerea monedei euro

Foto: Victor Ciupuliga

03.01.2012, 12:04 25041

Analistul politic Silviu Brucan, cel care între 1999 şi 2006 a avut în fiecare zi de luni un editorial în ZF, scria: "În 2002 Europa are probleme - autorii monedei comune au apucat mecanismul de la capătul final... şi rămâne de văzut cum va funcţiona această decizie politică de forţă majoră în economia capitalistă"

Brucan scria că noua monedă comună, deşi lansată cu o formidabilă publicitate şi un entuziasm prefabricat, a fost primită de unii cu bucurie, de alţii cu îndoială în cele 12 ţări ale Uniunii Europene, iar responsabilii operaţiunii de la Banca Centrală Europeanăau fost conştienţi de aceasta şi tocmai de aceea au adoptat tactica introducerii treptate a euro: două luni va rămâne în circulaţie paralelă şi moneda naţională până când oamenii se vor obişnui cu cea comună. Nu toţi specialiştii erau de părere că moneda comună va influenţa pozitiv viaţa economică din toate ţările participante.

Curs BNR - vineri, 30 decembrie 2011

Vă prezentăm articolul scris de Silviu Brucan în 2002

DORIM din toată inima să fim europeni din toate punctele de vedere, aşa că trebuie să fim la curent cu problemele continentului nostru în 2002. Ele sunt cel puţin 5 la număr şi de natură foarte diferită: 1 - la 1 ianuarie a fost lansată pe piaţă noua monedă comună euro 2 - se generalizează pe continent recesiunea 3 - în cele două ţări-pivot ale Uniunii Europene - Franţa şi Germania - vor avea loc alegeri 4 - se încinge disputa în jurul Constituţiei europene 5 - Rusia se afirmă ca forţă dominantă în producţia de energie. Să le atacăm pe rând.

NOUA monedă comună, deşi lansată cu o formidabilă publicitate şi un entuziasm prefabricat, este primită de unii cu bucurie, de alţii cu îndoială în cele 12 ţări ale Uniunii Europene. Deocamdată, Marea Britanie, Suedia şi Danemarca stau pe tuşă, conform vechiului dicton englez Wait and see. Aşa cum arată sondajele, un mare procent de cetăţeni (în special împătimiţ ii lui Deutsche Mark manifestă dubii în privinţa schimbării). Responsabilii operaţiunii de la Banca Centrală Europeană sunt conştienţ i de aceasta şi tocmai de aceea au adoptat tactica introducerii treptate a euro: două luni va rămâne în circulaţie paralelă şi moneda naţională până când oamenii se vor obişnui cu cea comună. Nu toţi specialiştii sunt de părere că moneda comună va influenţ a pozitiv viaţa economică din toate ţările participante.

Din punct de vedere teoretic este un act forţat, deoarece în mecanismul economic capitalist starea monedei reflectă în ultimă instanţă situaţia din economie, în primul rând producţia şi serviciile, raportul dintre export şi import, care toate sunt încă organizate pe bază naţională şi ca atare diferă de la o ţară la alta. Noi am învăţat pe propria noastră piele cât de mult depinde tăria leului de aceste procese din economie. Autorii monedei comune au apucat mecanismul de la capătul final, dictând condiţ ii dure politicii economice în ţările participante: deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB, inflaţia ţinută sub control la nivel minim şi aşa mai departe. Dar dacă într-o ţară mecanismul se dereglează, scade producţia sau exportul?

Rămâne deci de văzut cum va funcţiona această decizie politică de forţă în economia capitalistă. Să-i urăm succes pentru că este în joc viitorul Europei. Deocamdată au ieşit la iveală distonanţe în privinţa preţurilor, datorită nu atât costului producţiei, cât sistemului de impozitare.

Un automobil Renault de aceeaşi categorie costă în Belgia 13.000 euro, în Franţa 15.700 euro, iar în Portugalia peste 20.000 de euro! Despre cele două alegeri din Franţa şi Germania e prematur să ne pronunţăm. În Franţa candidează la preşedinţie Jacques Chirac, actualul preşedinte, şi premierul Lionel Jospin, iar sondajele le acordă deocamdată şanse egale. În Germania, cancelarul Schröder şi partidul său social-democrat pornesc cu oarecare avantaj, dar fără a obţine majoritatea a ceea ce înseamnă tot guvern de coaliţie.

Specialiştii apreciază însă că din cauza competiţiei electorale guvernele nu vor dispune de flexibilitatea de a lua deciziile necesare dictate de combaterea recesiunii.

În luna martie va avea loc un nou summit UE în Spania, care deţine preşedinţia în actualul semestru, pentru a discuta problemele noii structuri comunitare şi pregătirea Constituţiei europene. Este ştiut că în aceste probleme se ciocnesc Franţa şi Germania. Cancelarul Schröder, inspirat de experienţ a germană cu autonomia regiunilor - Länder - preconizează o federaţie europeană cu un preşedinte şi un comitet executiv, care să aibă putere de decizie, în timp ce poziţia franceză porneşte de la formula gaullistă Europe des Patries şi susţine o "Federaţie a statelor naţionale", în care se men- ţine conceptul de suveranitate naţională cu o serie de amendamente.

Este interesant că a fost desemnat ca preşedinte al comisiei care să pregătească reforma constituţională Valery Giscard d'Estaing, fost preşedinte al Franţei. Totul este impulsionat de lărgirea în 2004 cu noi membri a Uniunii Europene. Până acum sistemul decizional era bazat pe principiul unanimităţii, care a mers cum a mers cât timp Uniunea avea 15 membri. Dar cu lărgirea comunităţii la 25 sau 27 membri, se socoteşte că va fi necesar să se treacă la principiul majorităţ ii. Încă de la summit-ul de la Nissa s-a stabilit ca fiecare stat membru să dispună de un număr de voturi în conformitate cu mărimea populaţiei. Se poate aprecia că în 2002 nu se va elabora noua Constituţie, dar se va continua elaborarea ei ca să fie gata în 2004.

În sfârşit, se afirmă ca putere cu noi veleităţi europene Federaţia Rusă. Reformele iniţiate de Putin sunt modeste, dar exportul de energie i-a adus venituri colosale.

La gaze este deja number one mondial, iar la petrol experţii afirmă că dacă Rusia obţine şi controlul asupra producţiei din Kazahstan şi Azerbaidjan va atinge un nivel aproape de două ori mai mare decât Arabia Saudită. Marile companii Lukoil şi Yukos au început să opereze în stil capitalist în Irak, Algeria, Sudan şi Libia, profitând de interdicţiile impuse companiilor americane în aceste ţări.

Oricum, în 2002 Europa va fi plină de evenimente - de data asta paşnice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO