Eveniment

Ce se va întâmpla cu economia în 2011 depinde de discuţiile cu FMI

Ce se va întâmpla cu economia în 2011 depinde de discuţiile cu FMI

Autor: Razvan Voican

20.10.2010, 23:59 46

România ar putea afla peste circa două săptămâni dacă şi câtăcreştere economică va avea anul viitor, cum se vor mişcaprincipalele impozite - cotă unică, contribuţii sociale, TVA, camcum va arăta noul acord care ar urma să fie încheiat cu FMI laprimăvară şi implicit cât de mare va fi volatilitatea cursului deschimb leu/euro.

Ieri au început la Ministerul Muncii primele discuţii oficialedintre misiunea de evaluare a FMI şi autorităţi. Jeffrey Franks,şeful misiunii, a spus că previziunile Fondului referitoare laeconomia României ar putea fi ajustate, însă nu în modsemnificativ.

Modificarea prognozelor a devenit un exerciţiu curent pe parcursulacordului încheiat în primăvara lui 2009, până acum FMIrevizuindu-şi calculele numai în sens negativ după ce a eşuat întentativele de a surprinde tendinţele din economie. DeocamdatăFondul avansează o creştere a PIB de 1,5% pentru 2011.
Prognozele finale luate în calcul vor fi un instrument esenţialpentru construirea bugetului pentru anul viitor, proiectulvehiculat recent în presă, dar neasumat oficial, fiind dejasuspectat de către analişti de supraestimări ale încasărilorpotenţiale. Contextul discuţiilor cu FMI despre mersul economiei în2011 este complicat de haosul de pe scena politică, reflectat ieriîn Parlament în deciziile privind introducerea unei cote de TVA de5% la alimentele de bază şi neimpozitarea veniturilor din pensiimai mici de 2.000 de lei, după ce fusese vorba despre impozitareatuturor veniturilor de acest tip.
Dacă aceste decizii vor fi asumate politic inclusiv de şefulstatului, vor pica şi tentativele principalului partid deguvernământ PD-L de a discuta cu FMI despre reducerea cotei unicela 12%, reducerea contribuţiilor sociale totale la 41% saucreşterea salariului minim la 700 de lei.

Întrebări care aşteaptă răspuns de la FMI
nVa reveni economia pe creştere în 2011 şi cu cât
n Va fi redus vreunul dintre impozitele principale
n Câţi bani va însemna viitorul acord cu FMI
n Cât de mare va fi volatilitatea cursului de schimb la anul
n Cum vor arăta până la urmă legile salarizării şi pensiilor
n Cât de mare va fi deficitul bugetar pe 2011 şi cum va putea fifinanţat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO