Eveniment

Ce spun angajatorii prezenţi la un târg de joburi al AMOFM: Şomerii preferă să stea acasă cu indemnizaţia de şomaj în loc să se angajeze ca vânzători sau personal de curăţenie pe 1.000 de lei pe lună

La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“ din Bucureşti 151 de companii au pus la dispoziţia candidaţilor aproape 6.000 de oferte de locuri de muncă

La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“ din Bucureşti 151 de companii au pus la dispoziţia candidaţilor aproape 6.000 de oferte de locuri de muncă

Autor: Mihaela Pascari

21.10.2016, 00:07 2243

„Pentru noi este o provocare atunci când căutăm candidaţi fără experienţă. Am întâlnit o situaţie în care eram în faţa a 20 de persoane în şomaj cărora le spuneam de ofertele companiei noastre, însă ei au preferat să stea acasă şi să beneficieze de indemnizaţia de şomaj decât să lucreze pe 900-1.000 de lei plus bonuri de masă în cadrul companiei noastre“, a spus Daniela Dinu, manager resurse umane în cadrul companiei Deja Vu International, care furnizează servicii de curăţenie.

Ea a fost prezentă ieri la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“, un târg de joburi orga­nizat de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Bucureşti (AMOFM). Evenimentul a reunit 151 de companii care au pus la dispoziţia candidaţilor aproape 6.000 de oferte de locuri de muncă. „Am terminat facultatea şi nu mi-am găsit un loc de muncă full time. Am lucrat pe timpul facultăţii în regim part time. E prima oară când vin la un astfel de eveniment şi am venit mai mult din curiozitate. Mi-aş dori un job stabil în care să evoluez în timp. Aş vrea un salariu de 1.200 – 1.300 de lei”, a spus Denisa, 22 de ani, absolventă a unei facultăţi din cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir.

Printre vizitatorii târgului au fost prezenţi şi oameni cu vârsta de peste 40 de ani, deşi evenimentul a fost dedicat absolvenţilor.

„Am fost îndrumată la acest târg de AMOFM şi caut un loc de muncă stabil. Ofertele de la stat din punct de vedere financiar sunt mai mici, dar sunt sigure. Am lucrat în telecomunicaţii timp de 25 de ani, dar acum orice domeniu este binevenit“, a spus Anca, în vârstă de 48 de ani, vizitator în cadrul târgului.

Joburile scoase la bătaie de către firma de servicii de curăţenie Deja Vu International au fost dedicate candidaţilor fără studii superioare şi fără experienţă, seriozitatea fiind principală calitate pe care o căutau reprezentanţii companiei de la viitorii angajaţi. „Pentru nivelul  de cunoştinţe şi ceea ce se face la noi pe partea de  curăţenie, sunt puţin cam mari cerinţele candidaţilor, dar ei se raportează la traiul din România sau la ratele pe care le au de plătit“, a mai spus Daniela Dinu.

De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii companiei Optical Network, care operează reţeaua de magazine de optică OPTIblu.

„Într-adevăr, un tânăr fără experienţă are aşteptări destul de mari legate de jobul şi pachetul salarial pe care le doreşte, însă cei care acceptă una dintre poziţiile noastre pot să crească alături de noi“, a spus Daniela Florescu, HR specialist în cadrul OPTIblu.  Compania a scos la bătaie joburi entry level, dar şi joburi pentru seniori.  Cei fără experienţă care se angajează la OPTIblu au posibilitatea să participe la diverse cursuri pentru a creşte performanţa la locul de muncă.

„Sunt poziţii şi pentru absolvenţi de liceu, şi pentru cei cu studii superioare, precum şi postuni­versitare. Nu avem criterii care să-i discrimineze pe cei cu vârste mai înaintate“, a mai spus Daniela Florescu, care menţionează că în cadrul companiei majoritatea angajaţilor sunt cu vârste de până în

30 de ani. Pachetul salarial în cadrul OPTIblu este format din salariul minim la care se adaugă bonusurile.

Deşi companiile se plâng de faptul că românii nu vor să lucreze pe astfel de salarii, la eveniment au fost candidaţi care nu aveau pretenţii legate de pachetul salarial.

“Caut un loc de muncă în domeniu umanist, editură sau traduceri, însă nu găsesc nimic. Am fost şi la alte evenimente de angajare însă nu găsesc un job potrivit pentru mine. La acest târg am găsit mai multe poziţii pe call center sau care necesită muncă fizică. Vreau doar să găsesc un job, iar salariul să fie atât cât să îmi permită un trai decent”, a spus Gabriela, în vârstă de 31 de ani, care a lucrat în învăţământ.

Reprezentanţii retailerului german Hornbach au fost prezenţi la târg cu oferte de locuri de muncă în Bucureşti, atât pe partea administrativă, cât şi pentru magazine. De asemenea, interesul lor a fost ridicat şi vis a vis de candidaţii care nu au experienţă şi nici studii superioare, având în vedere că în cadrul companiei există un program de formare profesională.

“Avem nevoie de candidaţi pornind de la lucrători comerciali, casiere, cât şi pe partea administrativă, achiziţii, secretare şi manageri de departamente”, a spus Silviu Isărescu, director regional în cadrul Hornbach.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie, iar ponderea pe nivelul studiilor căutate la târg în această ediţie a fost pe studii superioare 5%, ponderea pe muncitori calificaţi 49 % şi studii medii 29%, iar muncitori necalificaţi 17%.

În ceea ce priveşte recrutare de meseriaşi, compania care activează în domeniul construcţiilor Nord Grup, spune că românii nu sunt atraşi de aceste meserii, deşi în acest domeniu se oferă pachete salariale de până la 2.400 de lei pe lună.

“Candidaţii sunt foarte greu de găsit. Oferim salarii între 1.600 şi 2.400 de lei pe lună, în funcţie de calificări. Câştigurile pe care le oferim sunt peste medie, dar nu găsim candidaţi”, a spus Dana Peptan, director comercial în cadrul Nord Grup, care recrutează muncitori necalificaţi, montatori, vopsitori, zidari sau pietrari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO