Eveniment

Ce spun oamenii de afaceri romani despre Banca Comerciala Feroviara: Nu se face primavara cu banca unui singur om de afaceri autohton, dar businessul local va fi sustinut

Ce spun oamenii de afaceri romani despre Banca Comerciala Feroviara: Nu se face primavara cu banca unui singur om de afaceri autohton, dar businessul local va fi sustinut
23.06.2009, 18:59 1564

Cel mai mare dezavataj al Romaniei in acest moment este reprezentat de lipsa unei banci puternice cu capital local, iar recapitalizarea CEC si EximBank precum si investitii private in institutii financiare cu capital de peste 100 mil. euro ar schimba situatia, spun oamenii de afaceri intrebati de ZF.

Cu toate acestea, lansarea Bancii Comerciale Feroviare de catre Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Calatori, nu va schimba foarte mult peisajul bancar autohton sau concurenta in piata, insa ar putea sprijini afacerile mici.
„Un om de afaceri nu face primavara cu o banca cu un capital de 10 milioane de euro. Investitorii romani nu au stiut sa faca front comun, sa puna mana de la mana si sa investeasca in banci. Poate ca aceasta situatie ne va uni. Sper sa fie un bun exemplu si sper ca in perioada urmatoare trei - patru investitori sa investeasca intr-o banca cu un capital de cinci - sase poate chiar zece ori mai mare. Sunt necesare mai multe banci romanesti", spune Marius Cristescu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri locali, care impreuna cu fratele sau Emil detine grupul de firme Bega. Grupul are afaceri estimate la 350 mil. euro in material rulant si alte industrii.
Sprijin pentru afacerile romanesti
Banca Comerciala Feroviara va deveni operationala in aceasta toamna, in prezent asteptand autorizatia de functionare de la BNR si va fi a treia cu capital integral privat romanesc, alaturi de Carpatica si de Banca Transilvania.
„Inevitabil (lansarea Bancii Comerciale Feroviare - n.r.) va ajuta afacerile romanesti. Orice stat care are banci nationale puternice poate sa sprijine afacerile locale. Cel mai mare dezavantaj al Romaniei in acest moment este ca nu are o banca mare fie cu actionariat privat romanesc, fie detinuta de stat. Daca ar mai fi existat un BCR detinut de stat iesirea din criza ar fi fost alta", spune Cristescu. El este de parere ca bancile straine sunt „putin nationaliste", iar daca economia din care provin se prabuseste, interesul lor este sa sprijine acea industrie. „Intentia lor este sa mentina Bursa unde sunt cotate si tara respectiva", spune omul de afaceri.
Pe de alta parte, a continuat Cristescu, statul ar trebui sa recapitalizeze CEC si Eximbank, aceasta fiind o masura necesara in aceste vremuri de criza.
Au fost initiative si in industria farma
Alti antreprenori sunt de parere ca o astfel de banca ar trebui sa inteleaga mai bine problemele antreprenorilor locali.
„Ar putea ajuta pentru ca ar putea sa inteleaga mai bine problemele si oportunitatile investitorilor romani. Depinde insa daca va reusi sa adune capitalul necesar pentru o astfel de investitie", este de parere Mihai Miron, presedintele Ropharma si unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani din domeniul farmaceutic. O astfel de banca ar ajuta, potrivit lui Miron, micile afaceri romanesti si ar fi benefica si aparitia unor institutii de tipul cooperativelor de credit.
„S-ar crea in acest fel relatii mai stranse cu banca asa cum erau odata", spune Miron.
Fondatorul Ropharma mai spune ca ca au existat initiative similare si in industria in care activeaza, mai multi antreprenori dorind sa infiinteze o banca a farmacistilor, „ceea ce nu ar fi o idee rea". „In agricultura ar fi mare nevoie de o banca specializata pentru a putea relansa domeniul", mai spune Miron.
Banca Comerciala Feroviara a obtinut in februarie autorizarea de constituire de la BNR, iar in baza acesteia a fost inregistrata pe 10 martie la Registrul Comertului. Conducerea executiva este asigurata de Laurentiu Bouleanu, 59 de ani, si Cornelia Barbu, 54 de ani, ambii avand functia de director general adjunct.
„In aceasta perioada economica, lansarea unei banci reprezinta un spirit nou si e nevoie de optimism. Este de asemenea un statament de incredere in viitor ceea ce reprezinta un semnal pozitiv", spune Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
El sutine insa ca noua banca isi va dimensiona ofertele in functie de concurenta, ceea ce nu ii lasa foarte mult loc de manevra.
„Toata lumea va veni cu oferte in functie de conditiile din piata. As vrea sa ma astept ca peste noapte sa finanteze (banca - n.r.) businessul romanesc in alte conditii, insa este concurenta si nu te poti astepta la lucruri deosebite", mai spune Pogonaru.
Parerea presedintelui AOAR este sustinuta si de Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert.
„O societate se diferentiaza in functie de promisiune si de livrarea promisiunii, nu in functie de orginea capitalului. In alta ordine de idei, sigur ca voi prefera sa vorbesc cu un roman in conditiile in care va oferi produse comparabile cu ale altor banci. Daca va avea o promisiune de sustinere a capitalului romanesc ii urez tot succesul din lume", a spus Dan Sucu, care controleaza grupul de firme Mobexpert.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO