Eveniment

Ce spune ordonanţa care elimină impozitul minim

Ce spune ordonanţa care elimină impozitul minim
03.10.2010, 23:57 270

"Mesajul pozitiv este că a fost eliminat impozitul minim. Însălegislaţia nu este bine corelată, conţine multe neclarităţi şi estegreoaie. Va creea bătăi de cap pentru contabili. Există douăperioade fiscale. Este interpretabil cum se calculează profitulimpozabil pentru ultimul trimestru al anului. În plus, se eliminămecanismul de regularizare. Poţi să ai pierdere şi să nu poţi săregularizezi", a comentat Emilian Duca, partener al BDO Tax.
Guvernul a hotărât să elimine impozitul minim de la 1 octombrie,urmând ca firmele să plătească impozit pe profit pentru ultimeletrei luni ale anului. Ultima dată pentru plata impozitului minim vafi 25 octombrie, aferentă trimestrului trei.
Impozitul minim a fost aplicat începând cu luna mai 2009, fiindcalculat diferenţiat, în funcţie de cifra de afaceri, între unnivel minim anual de 500 de euro şi o limită maximă de 10.000 deeuro.
Măsura fost contestată atât de firmele mari şi miciiintreprinzatori, cât şi de analiştii şi consultanţii fiscali, caresusţineau că nu ar fi oportună introducerea impozitului minim, încondiţiile în care multe companii au înregistrat pierderi din cauzacrizei economice.
Din decembrie 2009 Guvernul a început să vorbească despre"regândirea" acestui impozit şi introducerea unui impozit forfetaraxat pe anumite tipuri de activităţi. La începutul anului 2010,fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu preconiza intrareaîn vigoare a "forfetarului" la 1 iulie, însă măsura a fostamânată.

Ce recomandă consultanţii
Consultanţii şiavocaţii recomandă că firmele care înregistrează un profit mai micîn trimestrul patru, faţă de cel anterior, ar trebui să plăteascăimpozitul trimestrial şi să închidă exerciţiul financiar până la 25februarie pentru a evita achitarea unei sume mai mari, aferentătrimestrului trei.
"Sunt unele firme care au rezultate mai bune pe ultimul trimestruşi pot să facă regularizare mai târziu. Dar dacă ai avut unrezultat mai prost decât în trimestrul trei, atunci ar trebui să tegrăbeşti", a declarat avocatul Gabriel Biriş, citat deMediafax.
Potrivit Codului Fiscal, firmele care aleg să plătească impozitulpe profit aferent trimestrului patru până la data de 25 ianuarievor achita o suma echivalentă impozitului din trimestrul anterior.Aceste firme vor depune situaţiile financiare anuale pâna la 25aprilie, când se va face regularizarea şi se va stabili dacărespectivul contribuabil are de plătit sau de primit bani. Pe dealtă parte, firmele care definitivează până la data de 25 februarieînchiderea exerciţiului financiar vor plăti impozitul pe profitaferent anului fiscal încheiat.
Alexander Milcev, tax partner la Ernst & Young România, susţinecă încheierea exer­ciţiului financiar este mai greu de realizat decătre companiile mari din cauza duratei mai lungi în care suntauditate rezultatele, dar poate fi efectuată mai uşor de cătrefirmele medii sau mici.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialo­miţianu, a fost mandatat deGuvern ca în termen de o lună să definitiveze sistemul impozituluiforfetar pentru anul viitor.

Ce fac contribuabilii în funcţie deprofit/pierdere

  • Contribuabilii care, până la data de 30 septembrie 2010inclusiv, au fost obligaţi la plata impozitului minim au obligaţiade a declara şi de a plăti impozitul pe profit, respectiv de aefectua plata anticipată, după caz, aferentă trimestrului III alanului 2010, până la data de 25 octombrie 2010;
  • Pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2010 contribuabiliitrebuie să depună declaraţia privind impozitul pe profit şi săplătească impozitul pe profit datorat;
  • Contribuabilii care în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010datorează impozit pe profit sau impozit minim şi în perioada 1octombrie-31 decembrie 2010 datorează impozit pe profit efectueazătrimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit lanivelul unei pătrimi din suma rezultată prin adunarea impozituluidatorat în cele două perioade, actualizată cu indicele deinflaţie;
  • Contribuabilii care în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010datorează impozit pe profit sau impozit minim şi în perioada 1octombrie-31 decembrie 2010 înregistrează pierdere fiscalaefectuează trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului peprofit la nivelul unei pătrimi din impozitul pe profit sauimpozitul minim aferent primei perioade, actualizat cu indicele deinflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO